2018-08-07
記得以前係澳門食過緬甸菜,印象中好似唔錯,事隔咁多年,都無機會食再到今次機緣巧合之下,發現左有間小店食緬甸菜係我朋友屋企附近,又唔貴,真係要回憶返緬甸菜既味道曼德勒鮮茄滋味撈米線賣相好吸引,由新鮮蕃茄製成,蕃茄肉多到蓋麵,醬汁鮮甜,加上乾蒜及類似xo 醬,撈埋一齊食,更加滋味另外叫左緬甸香滑椰汁雞麵,侍應送黎時都有講係椰汁雞麵,雖然我覺得怪怪地,賣相似咖喱汁多d,唔知佢有無俾錯我,但入口真係好香椰香味,加上件件雞脾肉,肉厚又嫩滑,都幾好味,應該無俾錯掛黃薑脆脆雞翼雞翼邊炸得有d d 脆,但外表其實淋淋地,唔知係炸得唔夠,定係緬甸特色呢?不過雞肉嫩滑,加左黃薑染左少少黃色, 幾特別酥炸黃金脆蝦餅,外表扁平,但入口香脆,裡面包住蝦膠,蘸上雞醬係最好既配搭緬甸咖啡,特登想試下會有幾唔同原來咖啡比例比較多,味道ok緬甸黃薑蜜特飲,味道甜甜地,不過覺得幾潤喉,帶少少薑味,反而紅棗味較重,而且底杯有好多渣,可以食埋佢
曼德勒鮮茄滋味撈米線
黃薑脆脆雞翼
緬甸咖啡,特登想試下會有幾唔同
原來咖啡比例比較多,味道ok