2020-05-24 287 瀏覽
旺角朗豪坊後面上海街有幾幢百年唐樓被活化成小商場,叫618上海街,裡面有工藝品店、古著店、懷舊雜貨店、餐廳等等,雖然規模不大,但鋪頭吸引度我覺得大過PMQ,餐廳亦坐得舒服,係旺角少有幾好hea的地方。今次選擇係「阿銀冰室」食個下午茶,店前櫥窗擺放左好多80年代卡通文具陳列品,裡面卡座枱面都有,懷舊感十足。冰室本身賣的其實都係一般茶餐廳食品,下午茶都係多士、西多、雞翼薯條等等。蔥花蛋多士(三十幾蚊)雖然簡單,但出乎意料地好食,炒蛋分量十足,蔥落得夠多,上枱時超級熱辣辣(店員提醒趁熱先好味),多士烘得夠脆,蛋唔老仲保留蛋汁,調味唔重手,蔥花已足夠提升味道,算做得幾有誠意。西多士(三十幾蚊)冇咩特別啦,不過用的係煎的方式,冇咁熱氣,只係裡面有我唔喜歡的花生醬餡,扣左點分啦(我唔鍾意西多有餡)。點左杯茶走,係因為入店前已聞到好濃香沖奶茶的茶香,入口都幾幼滑順喉,茶奶比例做得不錯,只係杯身唔夠厚,會快一點變涼。要一提係呢度服務態度幾好,會細心問你需唔需要信封裝口罩,食完會問你食物質素可好,埋單後仲可以係店前貨架免費㨂一件文具或小擺飾,加上地方闊落乾淨,總比附近茶記好得多。