2023-03-21 1065 瀏覽
以前的洲際酒店變身成為而家嘅麗晶酒店,啱啱喺年頭新開嘅扒房。親故話因為上年疫情冇慶祝到,今年一次慶祝兩年,所以一於食好啲!我覺得自己真係好幸福🥹去酒店餐廳食飯,要着得靚啲斯文啲~而且呢度真係要求Smart Causal dress code. 所以大家要嚟就唔好踢拖短褲運動裝喔😉 嚟得扒房,牛扒當然係必食🤤🤤除此之外呢度仲有其他小食、海鮮,餐廳裏面仲有個沙律吧添🤠 我哋最後叫了兩款牛扒 & 蟹餅😋頭盤個麵包已經好正,搽上特製的海鹽牛油,好想食多件。但要留肚食主菜🫣 King Crab Cake 🦀 黃金蟹餅係用阿拉斯加長腳蟹製成,食落口感好豐富,好多蟹肉啊😍 撒下檸檬汁再點D他他醬,去油膩之餘仲提升咗個層次☺️Australia Mayura Farm Full-Blood Wagyu呢個牛好得意,話係用朱古力餵飼的,我哋試吓係咪食落會有甜味🤣 靚扒食medium rare 真係唔會錯,我哋點了頸脊位,咬落靭度啱啱好,肉質顏色都好靚😍USA Super Prime Beef Black Angus 呢個脂肪比例高D,我哋食肉眼,都係medium rare, 切開見到又係粉紅粉紅,睇見都流

去酒店餐廳食飯,要着得靚啲斯文啲~

嚟得扒房,牛扒當然係必食🤤🤤
除此之外呢度仲有其他小食、海鮮,餐廳裏面仲有個沙律吧添🤠

我哋最後叫了兩款牛扒 & 蟹餅😋

King Crab Cake 🦀

呢個脂肪比例高D,我哋食肉眼,都係medium rare, 切開見到又係粉紅粉紅,睇見都流口水🤤 呢個肉質軟身D,牛脂勁香👍🏻👍🏻

總結係2款扒都好好食😂 各有特色,而且好飽肚🙈 因為side dishes 我哋食咗好香打得好滑的薯蓉🤩 仲有龍蝦通粉,真係無得彈👍🏻👍🏻 回味無窮😚

而且最特別係,第一次食扒前要揀扒刀!殷勤服務的Anthony 為我哋介紹牛扒刀,鈦合金,真係好鋒利的,有3種顏色😆 塊扒真係輕輕一拖就切開了。
甜品係Strawberry Pavlova 🍓🧁
食到手工很細緻,蛋白餅好得意~