2021-04-07
今日跟另一位超級無敵好朋友嚟到銅鑼灣食午餐。今日天氣比較熱,仲要行到山旮旯咁偏,去到帆船酒店轉角位就到,咁呢間餐廳真喺店給其名 - 山旮旯餐廳正門方向係全落地玻璃,裝修比較懷舊,碗碟都喺用有公雞圖案,牆身掛有一幅幅非常香港特色嘅油畫,幾啱鍾意影相打卡嘅朋友野食方面,就試咗佢地嘅lunch set忌廉粟米湯:是日餐湯,比起其他餐廳嘅忌廉湯,唔係*結結*地,但係比較香滑,仲帶有少少甜,一碗係唔夠嘅卡拜尼意大利麵 配 鮮黑松露($118):呢個意大利麵普通左少少,覺得主要係個汁比較稀,如果我唔連埋黑松露 或者 火腿粒,碟意大利麵係無咩味Omni Pork香草蕃茄什菜意大利飯($128):相比起意大利麵,呢個飯就出色好多,重點係個汁酸酸甜甜,飯粒少少煙韌,唔覺唔覺好快就食晒碟飯小食:Lunch set加 $15就會配番個炸薯條,呢個薯條好香口,灑咗少少黑椒鹽喺面,如果配啤酒就無敵凍玫瑰蘋果茶($40):好朋友指定飲品,據朋友描述:好好飲,好好味!(有機會試完,再同大家分享下)凍薑汁撞啡($48):淨聞其實有輕微嘅薑味,飲落都係少少薑味,唔會遮到個咖啡味,鍾意試特色野嘅朋友,可以試下
野食方面,就試咗佢地嘅lunch set
忌廉粟米湯:
卡拜尼意大利麵 配 鮮黑松露($118):