2009-07-02
聽同事講已返食咗幾回,今晚又在荃灣區活動,就專程行去試一試,事關佢位置係離開荃灣市中心,要在荃豐再行入多兩個商場至到,佢係位處一樓的商場舖,舖仔細細,得廿零個座位,有兩張枱甚至擺到出舖外邊,隔鄰都係其他類型店舖。論環境就唔可以有咩要求,張枱細到只可以擺兩碟主菜,餐具size亦偏細,餐刀係頭輕腳重,可能要就番細小嘅枱面掛 ; 泊埋牆嘅係sofa位,但係冇挨pan,差過茶餐廳,我雖然唔係坐入去,但感覺應該唔舒服。廚房同樓面可以話係分隔唔到,因為入面有一半舖位做咗廚房,男嘅做廚,女嘅負責樓面,只係用幾塊簡陋嘅掛廉做分隔,同一般淨做快餐嘅地舖冇乜分別。觀乎今晚嘅menu,發覺推介菜式唔多,當然理解佢地嘅情況,雖然得七款推介,但係竟然兩款羊架都係賣哂,咁侍應推介我地嘅兩款牛柳,其中一款其實我已經一早諗住叫嘅,咁佢推介埋另一款威靈頓牛柳比我地,見佢咁有心,當然要問一問分別喺邊,佢竟然話唔知道分別,但話都好多人叫、幾好食嘅,咁嘅答案真係出乎我意料之外。全部推介都係跟飯、意粉或薯菜,再另加$10可跟餐湯、餐飲及蒜蓉包,而逢五、六、日食推介或晚餐仲可以優惠價享用酥皮海鮮湯、芝士焗蠔、芝士餅或Tirami
觀乎今晚嘅menu,發覺推介菜式唔多,當然理解佢地嘅情況,雖然得七款推介,但係竟然兩款羊架都係賣哂,咁侍應推介我地嘅兩款牛柳,其中一款其實我已經一早諗住叫嘅,咁佢推介埋另一款威靈頓牛柳比我地,見佢咁有心,當然要問一問分別喺邊,佢竟然話唔知道分別,但話都好多人叫、幾好食嘅,咁嘅答案真係出乎我意料之外。全部推介都係跟飯、意粉或薯菜,再另加$10可跟餐湯、餐飲及蒜蓉包,而逢五、六、日食推介或晚餐仲可以優惠價享用酥皮海鮮湯、芝士焗蠔、芝士餅或Tiramisu。
今晚我地叫咗兩個牛柳餐、全部跟餐湯、餐飲及蒜蓉包,其中一個再加$15改為酥皮海鮮湯。
1. 忌廉湯 - 湯裡仍有未攪勻嘅忌廉,一小舊一小舊浮沈於湯中,情況唔嚴重,但口感唔Creamy,味道淡淡的,感覺唔到忌廉嘅存在,而且冇加入其他材料嚟煮(例如磨菇、紅蘿蔔、南瓜之類,給一般Cafe比下去,只可以同一般茶餐廳相比。
2. 酥皮海鮮湯 - 要另加$15,酥皮做得不錯,唔會焗燶,金黃色脹卜卜 ; 材料唔算豐富,有幾粒蜆肉,加幾粒日式蟹柳,湯底同之前嘅忌廉湯冇分別。
3. 鵝肝伴牛柳 - 鵝肝煎得過火,表面燶得滯,其實佢用咁薄嘅鵝肝,應該輕輕煎一煎就算,脆皮當然欠奉,變咗質地鞋口,似食雞肝多過鵝肝 ; 牛柳表面色水煎得唔錯,不過侍應冇問過我地要幾成熟,但係又唔見得廚師有幾叻,因為兩舊肉嘅生熟程度都唔同,其中一舊甚至係over done咗 (唔止係well done),不過雖然係咁,但我估佢地應該有用上鬆肉粉 (或梳打粉),還要是大量的,如果唔係冇理由睇見肉質又老又鞋,但仍然可以保持軟熟 ; 而個汁雖然有黑椒,但一啲都唔辣唔香 ; 伴碟嘅係炸薯角,煎得表面金黃香脆,比主角還要好吃,而蔬菜則用上脆玉瓜+茄子,應該係冇烚過就煎,變咗兩種瓜都未熟透心,
4. 威靈頓牛柳 - 唔怪得知侍應姐姐都講唔出兩隻牛柳嘅分別比我地聽,因為本人就認為兩煮嘅味道好相近,唯獨是呢碟嘅牛柳係medium well,食得出呢碟係煎得更加軟熟,其餘嘅伴碟大致一樣。
5. 蒜蓉包 - 係我地突然省起嘅情況下,問返侍應,侍應至記得原來忘記咗落單。麵包應該可以整得燶啲,表面可以脆啲,用嘅唔係新鮮蒜蓉,而係用蒜油。
6. 熱檸水 - 唔會有咩大問題,但係侍應就唔記得拎沙糖,不過老闆設計頗為特別,亦都好醒目咁利用一隻小玻璃杯嚟放置沙糖,不但別具心思,而且可以慳返印製糖包嘅錢。
7. 凍檸茶 - 已經落埋糖槳,茶味唔特別濃,中規中矩。
最後醒起同事推介嘅木槺布甸,侍應都係回覆賣哂,可能舖仔細細,唔會成日入齊貨掛,但係佢係寫喺推介黑板上面,試問就算幾好生意,夜晚七點幾又點會咁快賣哂呢.........
Comments: 總括而言,味道比茶餐廳稍為好,但環境及服務就稍遜,但又比一般真正嘅Cafe為貴,似一間家庭式經營嘅飯堂。以呢區、呢個地段、環境及食物,絶對係唔抵食,比同類食肆mark高一至兩成 (已經冇加一了),或者如果作為返工中午嘅一個落腳點會更為合適。