2007-07-30 29 瀏覽
星期日,見幾好天氣,搭巴士去咗石澳泳灘游水,諗住搭返尾班309號巴士返中環搵嘢食,點知趕唔切搭尾班車添,唯有轉搭9號巴士返筲箕灣食嘢。其實一早已經想去筲箕灣東大街食嘢,不過得個講字,咁大個人都未曾去過,今次總算巧合地有個機會囉。見到安利魚蛋粉同埋王林記已經關咗舖,今晚就去食咖哩啦,反正男朋友都無乜所謂既。店舖比較細,等咗大約十分鐘就有位嘞,點咗咖哩牛仔腩套餐,包括餐湯、烤餅或白飯及餐飲(轉特式烤餅或特飲加十元),我哋揀咗烤餅及轉特飲士多啤梨冰沙。牛仔腩一啲都唔腍,唔掂,不過個咖喱汁就唔差,唔會太辣(因本人唔食得辣),仲有啲黑椒味添。烤餅有兩件,都幾大件,幾厚身,又熱又脆又好味。仲點咗咖喱雜錦海鮮加白飯,呢樣好食過套餐既咖喱牛仔腩,本人就鐘意呢種咖喱汁多啲,同樣又係唔太辣,啱晒本人口味。白飯都幾大兜架,仲以為係一碗白飯添。不過,有樣嘢要提一提,士多啤梨冰沙等咗好耐都未到,差唔多食晒所有嘢先至嚟,仲要催咗兩次先到,渴都渴死啦... >.<