康城依個地方相信好多人沒去過,除非住果邊或者去朋友屋企,雖然一早開左地鐵站,但因為康城咁多年來商場都沒開什麼店,一直死氣沉沉。但隨著時間越來越多人住康城,康城商場開左好多新食肆,終於似番個商場鼎王麻辣鍋其實響台灣都好出名,得知佢康城出分店我就好想試下,順便參觀下康城。我和朋友用google map搵餐廳地址,但因為商場太新無乜指示,最後花左好多時間先搵到。終於到餐廳了有2款湯底揀,麻辣煱同酸菜白肉煱,小朋友才選擇,我全都要,鴛鴦煱plz,而且我只會推薦鴛鴦煱麻辣煱可以任加鴨血,食台式煱最大賣點,我地揀了中辣但都唔算特別麻同辣,比起其他四川火煱。酸菜白肉煱可任加酸菜,我地揀了小酸,酸菜唔會太酸當菜食都ok正啊~大大塊鴨血滑一滑每枱都有一壺白桃紅茶任飲,清新白桃又香又甜,十分開胃火煱當然不少得牛,我地揀了上選牛小排,質素唔錯,色澤好靚,有牛味,一卷一卷咁放入湯煱攤開其實算大塊我favourite響鈴,可以吸埋d湯,每次火煱我都必點剩食肉太單調,我地就點了一盤海鮮拼盤,有帶子,蝦,蠔,北寄貝,用料新鮮,我幾乎想當刺身生食,即刻被朋友阻止,哈哈食d菜平衡返,所以點了蔬菜拼盤,乜都有想試下d手打

終於到餐廳了

正啊~大大塊鴨血滑一滑

每枱都有一壺白桃紅茶任飲,清新白桃又香又甜,十分開胃

我favourite響鈴,可以吸埋d湯,每次火煱我都必點

食d菜平衡返,所以點了蔬菜拼盤,乜都有

想試下d手打丸,點了花支丸,的確有水準,食得出有墨魚肉,而且唔會太膠,反而感到墨魚質感,值得一試

總結,唔使搭飛機去台灣都有鼎王麻辣煱食,住康城嘅朋友真係有食神