2021-06-22
朋友新居入夥喺將軍澳日出康城,參觀完之後就去咗商場見到呢間上海菜,當然就入去試吓啦。餐廳嘅環境寬敞,有室內及戶外嘅地方,我最欣賞嘅就係寵物友善餐廳,適合養寵物嘅朋友帶寵物一同用膳。打開菜單令我驚喜嘅係食中菜嘅地方,竟然有Cocktail飲。鍾意佢圖文並茂,讓我知道杯嘢飲係咩款,飲落去濃濃的櫻花味、朋友唔飲得酒就揀咗一杯叫夏威夷嘅特飲,成杯野都充滿水果味喺炎熱嘅夏天帶嚟清新嘅感覺。估唔到點心類嘅小籠包充滿驚喜,$68/6價錢都好正路,但食落去個皮超薄,湯汁熱辣辣,真係要攞住隻匙羹慢慢享用,極力推介。介紹翻主菜點皮鴨先,欣賞佢用cooking paper隔開每塊皮,避免啲皮黐埋一堆,包好之後亦都可以用紙隔住食,增加衛生程度。佢嘅配料都有六款,鴨皮相當脆,鴨肉都唔肥,而且份量十足,價錢都係百零蚊抵讚抵讚。我哋都食咗松鼠黃魚,佢將條魚酥脆得來冇乜油膩感,配上酸酸甜甜嘅汁,胃口大增。冇諗過佢嘅鱔糊炒麵分量十足,兩個大胃王都食到捧住個肚走。
冇諗過佢嘅鱔糊炒麵分量十足,兩個大胃王都食到捧住個肚走。