2019-01-16 107 瀏覽
Omakase係對廚師的信任,由廚師決定用咩食材提供比客人食用,使用最時令,最優質的食材,配合現時處於冬季,用什麼食物入饌。今日,黎到鮨川食日本最頂級的Omakase!位於 銅鑼灣渣甸街66號亨環17樓 ,一出lift門就有三位廚師會歡迎客人,可見日本既好客之道。地方唔算大,但勝在環境舒適,亦可以一邊品嚐廚師即制既壽司一邊同廚師傾傾計,係香港又有幾可 可以禁享受一餐晚餐? 今次,選擇了「雲‧kumo」初嘗omakase體驗,係日本好多餐廳一坐底都會提供熱毛巾給客人刷刷手,以保持衛生,鮨川同樣,好有日本既感覺並提供熱茶前菜三品 - 白子浸銀雪魚、煙燻鴨胸肉配芥末柚子醬、櫻花蝦併高野豆腐配海膽店員會教導客人應該進食既次序,應該由 白子浸銀雪魚-->煙燻鴨胸肉配芥末柚子醬-->櫻花蝦併高野豆腐配海膽,因為味道會由淡到濃,呢個舉動好貼心,這種進食可以避免濃味的覆蓋淡味的食物!白子浸銀雪魚 - 白子係銀雪魚的精囊,質感CREAMY,仲要係冬天先有架!一條魚得一個,到底有多珍貴?煙燻鴨胸肉配芥末柚子醬 - 煙燻鴨胸肉中夾住豆苗,鴨胸肉既味道覆蓋了豆苗的草青味,配上芥末柚子醬提升了層
並提供熱茶
煙燻鴨胸肉配芥末柚子醬 - 煙燻鴨胸肉中夾住豆苗,鴨胸肉既味道覆蓋了豆苗的草青味,配上芥末柚子醬提升了層次,略厭鴨胸肉既煙燻味較淡
櫻花蝦併高野豆腐配海膽 - 高野豆腐外沾上櫻花蝦,豆腐偏硬物,櫻花蝦味香濃覆蓋了海膽同豆腐既香味同味道,質感外脆內軟,唔錯!呢個亦係最濃味!
壽司
左口魚 - 併上紫蘇菜、梅醬,左口魚肉質細嫩又潔白,而且魚味新鮮,配上紫蘇菜、梅醬,感覺清新,又帶點酸,為之後既壽司打開序幕
油甘魚 - 併上醃制昆布,油甘魚肉質甘甜,滑嫩多膠質,配上醃制昆布,帶點微酸
眼仁奈 - 係白魚之中,較為難烹調,多以鹽燒和汁煮。作為刺身並沒有腥味,而且皮下油脂豐富,係咬過程有滲出魚既味道
赤貝 - 加上少許檸檬皮名少少鹽,爽滑甘甜,拍完要趕快食用,因為當赤貝肌肉收緊,會較為爽口,放鬆番就無禁好了,呢個我都好認同
帶子 - 下有塊檸檬作吊味之用,上有綠茶鹽,帶子厚身鮮甜,拍完都會令到質感爽口
石門鯛 - 屬淡水魚,通常用作煲湯、香煎等,白魚黎講算油脂豐富!
北海島海膽 - 配上林屋紫菜(廚師話日本生產紫菜既有兩大間,分別係林屋 及 丸山) 頂級紫菜配上北海道海膽,無敵!又脆又CREAMY ,不得不贊
牡丹蝦 - 上有蝦肉以外既殼所制作成粉,經過繁複既程序所烤成,提升了蝦的鮮甜味!而且牡丹蝦的蝦肉肉厚,爽口甘甜,不過有少少粘口
主食 - 安格斯牛柳配wasabi蘋果醬
 安格斯牛柳係牛里脊,由於脂肪含量較少,容易較韌,廚師亦有待改善處理牛柳的質感。配上wasabi蘋果醬,呢個有點意外,亦係第一次聽這個醬汁,淡淡的蘋果醬混和濃味的wasabi 有點意外的合襯,互相輝影!
壽司
牡丹蝦、蝦籽 - 需用人手剝蝦,一件壽司可能用上約廿隻,多珍貴!上有用昆布醃制過的蝦籽,蝦味較重,鮮味濃
青魚 - 坊間多會用蔥、鹽醃制黎僻腥,但呢廚師並無禁做到!就係唔想比醃料覆蓋魚既鮮味,比客人食到真正青魚既魚味
拖羅 - 上有黑椒,可見拖羅油脂分布非常平均 及豐富,魚油好似係口中爆發,一試難忘
喜知次-日本三大名魚之一!冬天當造的深海魚,非常難捕捉仲很嬌貴。配上黃金烏魚子,係魚春經一番繁複既程序制成,肉質細嫩且豐富的膠質,係成晚最好食既魚!
鮑魚清湯
Omakase會由涼食到熱食,如西方人用膳後喜歡飲咖啡!鮑魚清湯帶有鮑魚的鮮甜味,淡淡地清除番剛才濃味的壽司,雖然美味的喜知次的味道不能留係我口中好耐,但我唔會忘記喜知次的味道!
甜品 - 北海道蜜瓜
又甜又多汁的蜜瓜令呢餐Omakase畫上完美的句號
整體黎講,食呢餐Omakase好似上左一課,學懂了豐富魚的知道,日本的名產,廚師更講了一個故事講及食材,到底要有多少年資先可以做到呢個廚師禁強勁!不管生理得到滿足,心理上都得到好大的滿足感!