2023-01-10
朋友對飲食一向都好有要求,所以平日外出用膳都會盡量選擇一啲以健康為主題嘅餐廳,今日約我一齊食晏,就專登揀咗呢間主打無激素雞嘅專門店。聽朋友講,餐廳首創慢煮無激素雞,所採用嘅雞隻全部都係自然長大,期間無打針催谷,而且每隻都以低溫慢煮 2.5 hrs,再用真空包裝,令雞肉嘅營養同精華得以保存,所以絕對可以放心食用。選了兩款慢煮雞飯,另外再加兩隻溏心蛋。每個飯都會附送一碗椰子螺片無激素雞老火湯,碗湯好足料,味道鮮甜,完全沒有味精,而且火候十足,適合男女老幼飲用。慢煮無骨滑雞飯 ($88),雞件選用了無激素雞,經慢煮後雞皮爽薄,雞肉嫩滑,甚至連雞胸位都入味不嚡,加上無骨,啖啖肉,好滋味。米飯加入了糙米同藜麥,提升白飯嘅營養價值,感覺更健康。至於另一客慢煮玫瑰油雞飯 ($88) 亦值得推介,雞肉滑嫩軟熟,保持到 Juicy 效果,而且最重要係豉油味香而不膩,入口又不會過鹹,配埋個帶淡淡玫瑰香嘅醬汁一齊食,味道一流!另加點嘅溏心蛋 ($9@) 都做得好有水準,蛋黃鮮紅,呈半熟流心狀,入口充滿蛋香,令人吃得相當滿意!
選了兩款慢煮雞飯,另外再加兩隻溏心蛋。
米飯加入了糙米同藜麥,提升白飯嘅營養價值,感覺更健康。