2018-01-23
約一位曾經一齊去過韓國既朋友食飯,每次都好自然咁去左食韓式食品,今次都唔例外約左收工係尖沙咀等,就行去'韓國街'啦今次既目標係oppa cooffe car restaurant,去試想食左好耐既蛋漿熔岩炒飯好彩大家都早收工,去到都未夠7點,唔洗排隊等位就可以入座啦打開餐牌,唔洗諗,識叫一定係叫蛋漿熔岩炒飯但係要考慮要邊隻口味好呢既然係韓國野,就叫泡菜口味啦!!第二道要叫既就係炸雞啦,不過又係要苦惱叫邊隻口味好本身想試原味既,但都係試我最愛既蜜糖牛油味啦最後一道菜有啲掙扎,叫芝士小丸子好定係紫菜包飯好呢雖然比較想試芝士小丸子但係又懶得落手整,所以都係食紫菜包飯啦口味好快就有決定,就試最特別既炸紫菜包飯泡菜蛋漿熔岩炒飯 $158第一道上既係泡菜蛋漿熔岩炒飯 首先店員會倒啲蛋漿落去個鐵盤到然後就灑啲芝士上去 (落得好多好平均,一啲都唔吝嗇)跟住,戲肉就黎啦,佢用火槍開始燒啦呢部份真係好精彩,我又欣賞又影相又拍片真係目不暇及,好忙好忙,大飽眼福!!製成品係已經將泡菜炒飯,蛋漿,芝士融為一體啦味道:第一啖入口品嚐到既係濃郁既泡菜味,但係又唔會太辣伴隨之既係蛋漿同埋芝士味,甜甜地,配合得好好係食
約左收工係尖沙咀等,就行去'韓國街'啦
好彩大家都早收工,去到都未夠7點,唔洗排隊等位就可以入座啦
打開餐牌,唔洗諗,識叫一定係叫蛋漿熔岩炒飯
但係要考慮要邊隻口味好呢
既然係韓國野,就叫泡菜口味啦!!
第二道要叫既就係炸雞啦,不過又係要苦惱叫邊隻口味好
本身想試原味既,但都係試我最愛既蜜糖牛油味啦
最後一道菜有啲掙扎,叫芝士小丸子好定係紫菜包飯好呢
口味好快就有決定,就試最特別既炸紫菜包飯
泡菜蛋漿熔岩炒飯 $158 第一道上既係泡菜蛋漿熔岩炒飯
首先店員會倒啲蛋漿落去個鐵盤到 然後就灑啲芝士上去 (落得好多好平均,一啲都唔吝嗇) 跟住,戲肉就黎啦,佢用火槍開始燒啦
呢部份真係好精彩,我又欣賞又影相又拍片
真係目不暇及,好忙好忙,大飽眼福!! 製成品係已經將泡菜炒飯,蛋漿,芝士融為一體啦
味道:第一啖入口品嚐到既係濃郁既泡菜味,但係又唔會太辣
伴隨之既係蛋漿同埋芝士味,甜甜地,配合得好好
係食完第一啖想繼續食,停唔到落黎咁
溫馨提示:一定要趁熱食,因為凍左會黐埋一舊
蜜糖牛油炸雞 $178
一黎到見到炸到金黃色已經流哂口水
而且每一件雞都係大大舊咁,完全係乎合返個價錢
試上口同預期一樣,有好豐富既蜜糖甜味同埋牛油既香味
上面仲有啲杏仁片添
叫雞大得黎仲要係肥瘦適中
食食下發覺原來底下係有薯條架!!
平時食薯片都係鍾意食蜜糖牛油
今次既蜜糖牛油薯條一樣都係咁滋味
另外仲伴左碟酸蘿蔔黎開胃同埋消滯添
busan style炸紫菜包飯 $98
紫菜包飯就食得多啦
炸紫菜包飯都係第一次食
就連去韓國busan個時都無食過
上碟既賣相令我諗起日本既天婦羅,好吸引
食落雖然唔係脆卜卜個隻,但係幾有咬口
雖然係炸物,但又唔會係好油膩
食完呢3道菜後已經好飽,但係有啲口渴
想叫罐韓國桃肉果汁,可惜無貨
唯有叫韓國蜜桃梳打 $27
好彩都好有桃味
蛋,芝士,蜜糖,牛油都係我好鍾意既食物
呢度一次過可以比我試哂佢地,真係好滿足,又食到好飽
最重要係,火槍個一幕都已經值回票價了