2022-12-07 1805 瀏覽
.Shio 塩……….好似置身日本🇯🇵咁😌雖然無得✈️日本住🥹但呢間餐廳🍴除左可以有穿著和服👘體驗外,餐廳佈置、裝潢都好有日本嘅感覺😆……….今日我同5個朋友👩🏻‍🦰👩🏽👦🏻👧🏻🧑🏻‍🦰👱🏻‍♀️放工短聚🫂我地叫左:前菜:鱈魚白子,七味蒜炒雞腳筋,醬燒支豆吸物:雞白湯清酒煮蜆刺身:銀雪魚,帶子,牡丹蝦燒物:濱燒岩蠔佐白素面炸物:櫻花蝦炸豆腐碗物:雞白湯丸子食事:真鯛五目什炊鍋飯甜品:燒波蘿🍍……….七味蒜炒雞腳筋🐥香香辣辣,好新鮮,爽爽脆脆👍🏻好有口感😆……….鱈魚白子聽就聽過好多次🙈但就未試過🤣今次朋友叫左咁我都試下啦!😆又幾好食!鱈魚白子味道比較濃,口感好似奶油咁💕呢個時候 - 冬天食白子就最肥美😋……….銀雪魚,帶子,牡丹蝦刺身🐠銀鱈魚刺身輕輕燒過,更能帶出好香嘅油脂感😋但又唔會油膩帶子好滑身好爽口👍🏻牡丹蝦刺身好有彈性帶小小甘甜,好新鮮👍🏻……….濱燒岩蠔佐白素面🦪素面嘅清淡,唔會喧賓奪主搶左岩蠔嘅味道,兩者一齊食剛剛好,好適中!……….櫻花蝦炸豆腐櫻花蝦可以令簡簡單單一磚豆腐變成一道好香脆好有心思嘅一道菜!櫻花蝦好香脆,夾埋豆腐嘅香滑,真係好夾!💕👍🏻……….燒波蘿🍍雖然係一個好
Shio 塩
我地叫左:
前菜:鱈魚白子,七味蒜炒雞腳筋,醬燒支豆
吸物:雞白湯清酒煮蜆
刺身:銀雪魚,帶子,牡丹蝦
燒物:濱燒岩蠔佐白素面
炸物:櫻花蝦炸豆腐
碗物:雞白湯丸子
食事:真鯛五目什炊鍋飯
甜品:燒波蘿🍍
七味蒜炒雞腳筋🐥
香香辣辣,好新鮮,爽爽脆脆👍🏻好有口感😆
……….
銀雪魚,帶子,牡丹蝦刺身🐠
銀鱈魚刺身輕輕燒過,更能帶出好香嘅油脂感😋但又唔會油膩
帶子好滑身好爽口👍🏻
牡丹蝦刺身好有彈性帶小小甘甜,好新鮮👍🏻
濱燒岩蠔佐白素面🦪
櫻花蝦炸豆腐
燒波蘿🍍
雖然係一個好簡單嘅菜式,但就可以睇出餐廳在選料方面嘅心思🥹
菠蘿熟嘅程度啱啱好!睇得出餐廳在選擇食材方面都好嚴謹,只要菠蘿稍微生小小,燒菠蘿呢道菜就會失色,所以睇得出餐廳嘅用心!
雞白湯丸子
燒菠蘿