夜晚同老公產檢完,即刻喺元朗搵食,本身諗住食泰國嘢,點知要等位,再行返去後啲諗住食“年份餐廳‘’,但又唔太岩食。望入巷仔遠處,見到有間疑似餐廳嘅舖,行過去睇,真係餐廳!仲係懷舊扒房,哇!見到真係兩眼發光,一入到去裝修真係以前舊式扒房咁,好似穿越左時光隧道,去左以前年代咁😊.我哋叫左寶石鐵板二人餐,揀左蒜蓉炒雜菜,套餐包多士同湯,我哋揀咗羅宋湯。扒方面,揀左寶石鐵板烤墨西哥風味燒雞(半隻)同埋寶石鐵板紐西蘭肉眼扒,要蒜蓉汁。有兩杯餐飲,最尾甜品揀左布甸同啫喱.舊式扒房,好似返左以前咁😊播住英文舊歌,好有feel~.睇過度過,二人餐最化算.多士及羅宋湯野食上得都幾快,QR CODE落單後無耐就黎野食。羅宋湯好好味😋好足料,酸酸地帶少少辣,好中意飲好多菜、依種味道嘅羅宋湯。真心,依家都係似乎得傳統扒房先飲得返依種味道.蒜蓉炒雜菜因為唔食得生野,所以唔會揀沙律。炒雜菜又係好好味,原本冇咩期望,以為冇咩味,亦唔會太多款菜,但食落驚喜,炒得好香,帶牛油味,有唔同款式嘅菜,對於好中意食菜嘅人黎講,食到一碟好食嘅菜真係好開心😋.餐飲☕️美中不足係餐飲好快就上左,食晒啲野後,杯野飲都凍晒.寶石鐵板烤墨西哥
有兩杯餐飲,最尾甜品揀左布甸同啫喱

舊式扒房,好似返左以前咁😊播住英文舊歌,好有feel~

睇過度過,二人餐最化算

餐飲

餐飲☕️
美中不足係餐飲好快就上左,食晒啲野後,杯野飲都凍晒

寶石鐵板烤墨西哥風味燒雞(半隻) 蒜蓉汁

寶石鐵板烤墨西哥風味燒雞(半隻),蒜蓉汁配飯

好中意食全雞,冇諗過据扒可以揀燒雞,都係抱住試嘅心態,諗住可能都會中伏。但係黎到冇失望,雞嘅肉質好滑,但又唔會生,切落好juicy,食落真係好滑,無後悔試左😊

寶石鐵板紐西蘭肉眼扒 蒜蓉汁

寶石鐵板紐西蘭肉眼扒,蒜蓉汁配薯條

老公食肉眼扒,揀左七成熟,肉質唔會un唔會「唉」,因為只係七成熟仲係紅紅地,冇得食形容唔到🥹

啫喱

我叫左啫喱,配埋花奶,好耐冇食過依種啫喱,雖然係普通啫喱,但食落嘅係童年嘅味道😊
布甸

芒果布甸

老公要芒果布甸,芒果都足料,不過布甸質感有啲「唏」,口感偏林,下次佢都係叫返啫喱算~
整體評價

整餐飯都好有驚喜,由搵到間餐廳、入到餐廳、食物上菜、品賞食物等,都充滿驚喜,而且係滿足。
餐廳嘅姐姐服務都唔錯,餐廳人客唔多,有啲食客都聽得出係熟客仔,希望唔會做唔住啦~依家好多老店都慢慢執笠,執一間少一間
本身好中意舊式小店,今次體驗真係幾好,下次我都係會再行入時光隧道再黎過😊

2024-01-08
餐飲
寶石鐵板烤墨西哥風味燒雞(半隻) 蒜蓉汁
寶石鐵板紐西蘭肉眼扒 蒜蓉汁
布甸
  • 羅宋湯
  • 寶石鐵板二人餐
  • 寶石鐵板烤墨西哥風味燒雞(半隻)
  • 寶石鐵板紐西蘭肉眼扒