2010-08-09
我和老公之前在同一商場的另一間, 又是SERVE 差不多食物的店食過, 比較後, 我們都選--------- 森美去之前 : 我前幾天開始已好想食鵝肝, 貪佢果陣"漏"& "濃"味 已好努力在OPENRICE SEARCH 下有冇好評的食店有鵝肝, 又不想番兜去過果D 已一早同老公講有2間可選擇, 一係過海去"連粵日粵"度食當天: 3-4點才決定到過海LA., 於是打去訂位, 點知.... 連粵日粵話FULL 哂.... 就算walk in都冇了.... 咁連忙打去森美lorrrr ....都響左好耐, 以為個店冇左? 之後好彩有人聽, 亦有位 我們BOOK 了8:15 ,但預計會遲, 打去同佢講, 佢地好好, 肯幫我們hold!! 仲要去到果個商場唔識行,見不到, 再打去問路, 佢地又教我們,又出來接我們!!! 幾好我們點了$ 148 餐 & 威靈頓牛扒單點 $68前菜: 芝士焗蠔
已一早同老公講有2間可選擇, 一係過海去"連粵日粵"度食
我們點了$ 148 餐 & 威靈頓牛扒單點 $68
前菜: 芝士焗蠔 (OK , 新鮮不腥, 焗得幾好, 我們都知道唔好expect會好大隻總之好味便OK了)
湯: 龍蝦湯 (幾唔錯真係, 只是買相都知佢有心,樓上間店會整到有酒味,好怪,但佢冇, 十分正常,又多料)
主菜: (鵝肝好美味size 都不太小, 牛扒都好OK , 之前D食客話有梳打粉掩先咁林, 我又食唔出左梳打粉掩過的味worr , 重點是佢伴碟, 小小三兩塊煎過的脆玉瓜,茄子和番茄, 加上兜過的意粉都看得出他不是HEA !!! 確實與樓上的店有所不同 ! )
甜點: CHEESE CAKE (店員姐姐已提過這個cheese cake 是冰的texture,不是cream的texture , 我知from 邊度出,因我都買過在家裡吃, 我覺得冇問題, 唔明白之前有D食客, 比小小$ 又批評LEE樣果樣,請用LOGIC同common sense 去judge 下先寫lor)
威靈頓牛扒跟薯菜 : 這個都好, 但公道D講句, 樓上店在LEE 道菜煮得比森美出色,樓上店比較香&鬆化, 酥皮與牛是不分離的, 但森美做得一切就甩哂,& 肉質不及鵝肝牛扒林.
與樓上店的其他比較:
環境: 森美是可取一點,格調可取一點
SERVICE : 樓上店可取一點, 因老闆娘實在太好太好人, 但欣賞森美出來接我們
重申一點, 樓上店都很好, 只是如作比較是有D森美可取一點,樓上店未做足一百分而已
飲品叫了凍鴦, 十分滿足
每人百餘元可食到LEE 餐,超值!
我們決定此店將會繼續番兜^^
KEEP IT UP AH ,SAMMI !!