2010-12-16
尋日係我Daddy 同Mom既結婚周年日我媽話今年想搵間別緻D既餐廳一家四口慶祝剛好上星期我媽咪經過上環﹐見到Das Gute望落去都唔錯﹐便打算試試我媽咪見到佢地門口塊排Promote緊生日既聚餐Menu﹐便打電話表明當日係佢既結婚周年日﹐問下會唔會可以做到一個特別D既套餐當日接電話既包(or 鮑)小姐﹐話可以同廚師傾下﹐之後覆我媽咪﹐於是我地便訂了位但我地一路到無收過回覆...到當晚﹐我媽咪以為佢地會俾個Suprise俾佢地點知去到﹐坐底﹐佢地一粒字都無提過﹐亦都無人主動去Suggest我地食D咩特別既野我想講﹐個度唔係好大﹐數埋都無30個位﹐仲要係平日﹐無理由唔記得我地講左係慶祝結婚周年既客人除左無Heart﹐我諗唔到咩解釋然後﹐我媽咪同我呀妹叫左Happy Hour白酒Special買一送一我地問可唔可以一次過上晒兩杯個waiter話﹕“對唔住呀﹐唔俾Share”都算了﹐我想試少少﹐試下D酒味如何先决定叫唔叫但我每次攞起隻杯聞下﹐D服務員就過來好似監視你甘...想點呀...終於我都無理佢地﹐試左一啖﹐我以為係咩好野﹐點知D酒味仲淡過百X賣個D個開場唔好﹐算了﹐我地都唔想掃慶﹐便
我媽話今年想搵間別緻D既餐廳一家四口慶祝
但我地一路到無收過回覆...
到當晚﹐我媽咪以為佢地會俾個Suprise俾佢地
除左無Heart﹐我諗唔到咩解釋
我地問可唔可以一次過上晒兩杯
個waiter話﹕“對唔住呀﹐唔俾Share”
都算了﹐我想試少少﹐試下D酒味如何先决定叫唔叫
個開場唔好﹐算了﹐我地都唔想掃慶﹐便點野食
可是﹐野食只係OK﹐仲要好感受到佢地想趕收工既心情﹐想放底隻叉傾兩句便會有人走過來問 ﹕“唔要啦何﹖”
一係就問你點唔點餐茶
如果你係甘趕你就唔好做別緻餐廳﹐改去做快餐啦
好啦﹐到食完﹐我地諗住叫佢地D Cake食下
個waiter問都唔問就俾左4份唔知解燉奶定咩既野俾我地
但最玄既係個餐無包甜品架wor....即係俾Signal我地快D走啦
我呀媽同我講﹐今年係佢甘多年最差既結婚周年
佢以後都唔會再去呢間度食