2024-12-18
去順利邨探訪朋友,夜晚順便在屋邨商場的餐廳食晚飯,見到有一間餐廳叫「泰然」是食泰國菜的於是入去試一試,雖然餐廳是在屋邨商場但是地方好大,裝修簡約全部卡位坐得十分之舒服,同大商場裏面啲餐廳比較一啲都唔輸蝕,餐牌有好多食物選擇有散叫有套餐,而且六點後飲品半價,價錢一啲都唔貴十分之街坊價,食物質素好好,扺食!👍💯套餐十分之抵食選擇亦多,所以我同朋友叫了一個二人餐,再加一個甜品拼盤。😍😋👍💯二人餐$2681:焗黃咖哩麵包🍞軟殼蟹🦀黃咖哩汁一啲都唔辣帶少少甜,好香椰汁味,軟殼蟹🦀有一大隻😍,外面炸得很香脆食落好好味😋,白方包🍞有寸半厚,切開沾滿黃咖哩汁一齊食好正🤤,食完個麵包很有滿足感。🥰😋2:招牌去骨豬手煲豬手煲用明爐上枱,食嘅時候熱辣辣,豬手份量大有一隻豬手咁多,豬手鹵得很入味,豬手肉食落一啲都唔嚡好軟淋,豬皮充滿骨膠原🥰,食落滑捋捋,加埋佢個特製醬汁帶小辣好正。😋👍💯3:泰式小食拼盤拼盤有蝦餅、春卷、香葉雞、魚餅春卷是齋春卷,表皮炸得金黃香脆,沾上酸甜汁一齊食好味。😋蝦餅、香葉雞、魚餅都是正常泰式口味。👍4:甜品拼盤 (小)$42拼盤有椰汁西米糕x2,泰式千層糕x2,泰式奶茶凍x2 椰汁西
二人餐$268
1:焗黃咖哩麵包🍞軟殼蟹🦀
2:招牌去骨豬手煲
3:泰式小食拼盤
拼盤有蝦餅、春卷、香葉雞、魚餅
春卷是齋春卷,表皮炸得金黃香脆,沾上酸甜汁一齊食好味。😋
蝦餅、香葉雞、魚餅都是正常泰式口味。👍
4:甜品拼盤 (小)$42
拼盤有椰汁西米糕x2,泰式千層糕x2,泰式奶茶凍x2
椰汁西米糕椰汁味好香,千層糕食落煙煙韌韌,奶茶凍唔係太甜,食落好滑。😋👍💯
5:飲品追加
咸檸檬🍋梳打$13
泰式手打檸檬茶🍋🥤$14
咸檸檬🍋梳打用咗泰式獅城梳打水,好夠氣。
泰式手打檸檬茶🍋🥤茶味不是太濃太甜,但有很多檸檬肉🍋,很適合我的口味。
估唔到屋邨都有有水準的泰國餐廳,值得推薦。👍💯