2020-09-11
放假去到 #上水河上鄉 一間以 #龍虎舞獅 為主題的茶座Cafe「 #獅藝館茶座」,入面嘅佈置很有特色,牆壁上掛上一個個 #舞獅頭,從中得知原來師傅以人手製造一個獅頭需要三個月的時間,擺放在門口的獅頭是創會首個作為表演,很有紀念價值,這麼古色古香特別的地方,難怪經常吸引一些遠到而來的行山者、養寵物人士及攝影愛好者來光臨。 ⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨🔴「 #葡撻 🍟」平時都好鍾意食葡撻,估唔到呢度都有得食,外皮非常香脆,中間的蛋很滑溜。🟠 「 #蜜糖雞翼 」一份有三隻,每一隻雞翼都大大隻,咬一啖非常Juicy,肉汁即刻滲透晒出嚟,肉質很鮮嫩,而且蜜糖味道很香濃!🟡「 #忌廉蟹肉薯餅 」薯餅很香脆可口,一份有三件,入面嘅忌廉蟹肉是滿滿的,多重口感食落去好Creamy。🟢「 #獨眼牛漢堡飯 」這個飯是這裏的期間限定,每日只售賣10分,秘製醬汁配以半生熟的太陽蛋、好大塊的漢堡,認真豐富,食落去醬汁很特別好味,牛漢堡扒的味道很濃郁,牛魔王一定很喜歡呢!最後飲品方面都好多款選擇,見到葡萄牙🇵🇹支裝果汁仲有幾款味道選擇,我就揀選了橙汁及芒果汁,橙汁由於新奇士汁的味
⊰⊹════════════════⊹⊱
✎ 食後感 :✨
🔴「 #葡撻 🍟」
🟠 「 #蜜糖雞翼 」
🟡「 #忌廉蟹肉薯餅 」
🟢「 #獨眼牛漢堡飯 」
最後飲品方面都好多款選擇,見到葡萄牙🇵🇹支裝果汁仲有幾款味道選擇,我就揀選了橙汁及芒果汁,橙汁由於新奇士汁的味道,很爽快冰涼的口感,飲落去好舒暢。