2019-03-02
咁啱今日要去見客之後行開灣仔,見到一間非常有特色嘅小食店,見到佢裝修比一般嘅西方小食店有別所以俾佢吸引住。 事因佢有個牌指住向前行1分鐘就到,,,點都好喇去睇下先..回憶起以前讀書時代去咗英國,之後,食咗佢哋當地人最喜歡嘅FISH N CHIP,噉食完之後記得個味道突然之間俾呢間鋪頭深深嘅回憶返嚟,深深咁勾起。職員很有禮貌地,向我介紹,之後因爲我食咗嘢嘅關係所以我要左一份細嘅FISH n CHIP,因為第1次所以試最基本嘅,佢嘅炸魚皮非常鬆脆,又唔會油膩,同埋佢做得好似英國嘅口味佢.仲有VINEGAR,加上佢哋整薯條係跟足英國嘅做法,外面嘅CHIP係非常之"林",非常正, 唔似快餐店做到好硬,非常有口感,佢哋嘅魚入邊係冇碎骨嘅仲要啖啖肉。仲要係好有汁嘅好有水分。只係鋪面細, 只可以得幾個位比人坐低食. 之後仲見到幾個外國人入黎幫親..似乎佢地都有思鄉病.