2017-05-29
尋晚好想食拉麵,有位朋友極力推薦我去依間叫做達摩嘅拉麵店食,話嗰度個湯底好正,就同媽咪一齊收工去食。未去到間店,首先覺得依度好方便,因為附近有一個公共停車場,由停車場行過去, 5分鐘都唔使,好好!去到麵店,覺得店內嘅日本公仔好得意,聽店員講原來每個公仔都有不同的意思,很有趣。同埋依度嘅凳,每張凳下面都有個籃,可以俾我哋唔使攞住個袋來食嘢咁論盡,對於孭住個大書包嘅我來講,確實方便!跟住就係叫面,呢度叫面嘅方法,同我之前去過日本嘅拉麵店好相似,因為都可以比我揀鍾意面嘅軟硬度,湯嘅濃淡度,仲可以追加自己喜歡嘅餸,這種可以讓自己選擇自己喜歡的拉麵,我非常喜歡。我叫左個特上豚骨拉麵,媽咪就叫咗個達摩豚骨湯拉麵,我哋都非常喜歡個湯底,佢濃味得來,又唔會令人咸到要不斷飲水,而且湯底看得出有點膠質,味道非常濃郁,他的湯底絕對勝過一些香港的連鎖拉麵店,絕對值得一試!我和媽媽又叫了芝麻雞翼,就咁睇個名,好似冇乜特別,但係一將雞翼放入咀,咬下雞翼皮的時候,真的沒有想像過可以這樣香脆!真的比想像中好食,有驚喜!雖然本身我同媽咪想食墨汁餃子,因為之前未食過,但係食咗芝麻雞翼,無得食墨汁雞翼都唔緊要了,因為個雞翼
我和媽媽又叫了芝麻雞翼,就咁睇個名,好似冇乜特別,但係一將雞翼放入咀,咬下雞翼皮的時候,真的沒有想像過可以這樣香脆!真的比想像中好食,有驚喜!雖然本身我同媽咪想食墨汁餃子,因為之前未食過,但係食咗芝麻雞翼,無得食墨汁雞翼都唔緊要了,因為個雞翼真係好好味。
飲品方面,佢嘅梳打汽水好似波子汽水咁,個樽嘅公仔都好得意,味道也很好!
整體來說,呢間拉麵確實比到我同媽咪驚喜,店員嘅態度亦很好,時不時會走過來問我們覺得食物怎樣,加以改善,我哋一定會再返去食,雖然佢嘅價錢唔算平,但係卻很有保證!