2013-10-09
食完lunch到harbour city逛逛,看到Pierre Herme店,門口站了個洋人職員(實Q?!高層?!), 還未靠近玻璃櫃,店員就很勤快問:有咩可以幫到你~ 然後逐一介紹各款macaron口味,留心聽完, 揀左Infiniment Rose X2, Infiniment Chocolat Porcelana, Envie, Ispahan, Jardin Merveilleux 仲有粒忘了 共7粒 先食 Infiniment Rose, 玫瑰味一點都不人工,亦沒有食花嘅怪感覺,帶一點點酸,這個口味一定必選。 Infiniment Chocolat Porcelana選了卻即時有點懷疑,朱古力再好味就不過一件好味朱古力, 咁樣好似未能嚐到macaron那獨特口感。 夾層比其他款厚,很濃朱古力味。朱古力迷一定不會失望,但味道比較單一,不及其他口味有層次。 Envie(雲呢拿紫羅蘭黑加侖子)跟 Ispahan(玫瑰荔枝紅莓)都偏酸了點。Ispahan的玫瑰味依然是主角.不過跟Infiniment Rose之間二選一就一定會揀後者。 Jardin Merveilleux係蜜柑青瓜,
,門口站了個洋人職員(實Q?!高層?!),
還未靠近玻璃櫃,店員就很勤快問:有咩可以幫到你~
然後逐一介紹各款macaron口味,留心聽完,
揀左Infiniment Rose X2,
Envie, Ispahan,
Jardin Merveilleux
帶一點點酸,這個口味一定必選。
朱古力再好味就不過一件好味朱古力,
咁樣好似未能嚐到macaron那獨特口感。
夾層比其他款厚,很濃朱古力味。朱古力迷一定不會失望,
但味道比較單一,不及其他口味有層次。
Envie(雲呢拿紫羅蘭黑加侖子)跟 Ispahan(玫瑰荔枝紅莓)都偏酸了點。 Ispahan的玫瑰味依然是主角.不過跟Infiniment Rose之間二選一就一定會揀後者。
Jardin Merveilleux係蜜柑青瓜,比較清新不會過酸。
怕甜者可以先試哩款,不過我揀哩6隻味甜度全都不過份的。
哩次係我第二次食“真正“macaroon,
第一次是東京Pierre Herme即係我圖像嗰件,
所謂“真正“是不像坊間一些不正宗(?!)的macaroon,
除了甜還是甜,五星級酒店如是。
講真30蚊一粒的確有點貴,不過哩種口感和味道我相信係冇代替品的,
因為‘尾森‘那些店是點都抄唔黎的~