2015-05-22 1277 瀏覽
和義工聚舊,當然選旺角最方便,但要搵啱一班人的口味和價錢,都有點難度。好彩都搵到呢間餐廳,大家都好接受。一班人當然叫套餐最抵啦!先黎餐湯,黑松露磨菇湯,雖然身處旺角,但這絕不是一般MK忌廉磨菇湯,是認認真真紹下頭盤先!我們叫咗好個邪惡嘅「芝士乳酪薯條」,得!果然夠邪惡,d芝士量係足夠覆蓋所有芝士,最欣賞那乳酪味。另外就叫「雞翼拼盤」,有三種味道:蜜糖、柚子、水牛城,雞翼本身烤焗得唔錯,皮脆肉嫩,仍有肉汁,不會乾爭爭,配上不同漿汁,有不同風味。蜜糖那款絕對夠野味,上碟仍有很多蜜糖汁(我鍾意多汁);柚子味清新,少少甜酸;水牛城一向帶辣,但這裏的辣不像我平時食開,但有點難以形容,佢好像一般水牛城+有點中式辣,我唔知這樣形容對不對,大家試下就知。我們亦覺得這是頭盤必選 。主菜我們就選了「火焰鐵板烤雞」、「K Square燒牛肋骨」、「自家製芝心漢堡」、「蜜糖芥末meat lover pizza」、「三文魚卡邦尼意粉」、「鮮鴨胸野菌意大利飯」、仲有「德國豬手」!(我都有少許懶惰,不能盡錄了!)那「火焰鐵板烤雞」,一上枱我們就目定口呆,好得意,隻雞係豎起的,跟住侍應會注入rum,點火,讓rum酒蒸

雞翼拼盤
自家製芝心漢堡
那「火焰鐵板烤雞」,一上枱我們就目定口呆,好得意,隻雞係豎起的,跟住侍應會注入rum,點火,讓rum酒蒸發完就可以食用。隻雞雖然經歷烤焗和燒,但仍保持非常嫩。侍應待rum燒完,會很細心取回去幫手砌件再上,很方便,否則我們一定搞到雞手鴨腳。
火焰鐵板烤雞
跟住「K Square燒牛肋骨」也到了,嘩!大份到....雖然大大份,但廚師燒得剛剛好,肉質仍嫩口,不會過乾和韌。抵食!
K Square燒牛肋骨
「德國豬手」我們都叫咗兩份,咁你們就知真係幾得!德國豬手就是那份簡單嘅鹹香味道,陪上酸椰菜,平衡那肉質嘅滯膩,還有那脆卜卜的皮,整碟餸菜,看似簡單,背後醃製卻要花上時間和心機,這能伴著我們整晚邊吃邊飲邊講了。
德國豬手
至於「三文魚卡邦尼意粉」、「鮮鴨胸野菌意大利飯」,本來沒有什麼特別期望,因為原意要有d粉麵填下肚,但有出乎意料之外,係佢地汁,份量剛好,味道濃郁(我承認我較重口味)。連我們朋友都大稱,至於口感上應該調至港人口味了!

反而我估會重口味的「蜜糖芥末meat lover pizza」,卻又不是,可能用了honey mustard,反而中和了濃濃的芝士,而多了一份香甜。可惜我們只叫了一個,每人吃得一小塊,唔夠喉添。
蜜糖芥末meat lover pizza
甜品我們upgrade咗「chocolate thunder」,她們放在鐵板上,然後𣺉上朱古力漿,嘩!熱騰騰的感覺∼不過要快一點,一來雪糕,二來鐵板會將那朱古力漿熱得變焦,我們大家一人一口快快地吃。
Chocolate Thunder
過了很開心的一晚!
雞翼拼盤
自家製芝心漢堡