人生為咗一件鍾意做嘅事情,可以去到幾盡?一個喺律師樓工作嘅人,讀完一啲非人類可以應付到嘅專格,宜家可能搵上高薪,舒舒服服咁安坐喺辦公室裏面工作,但係佢竟然同朋友夾份開咗我認為世界上最難做嘅事業-餐廳老闆。眾所周知,服務業嘅工作唔係容易,除咗要輪班,仲要面對客人唔同嘅說話,經濟差嘅時候餐廳生意更加係首當其衝,市民會選擇返屋企食飯,所以餐廳就會面臨一輪好安靜嘅低谷期。.呢間餐廳命名為LLB,其實係讀法律必經嘅一門學科,所以餐廳嘅裝飾都佈置到同律師樓有幾分相似。木枱嘅配搭加上天秤等等嘅擺設,感覺有幾分專業. 食物方面,我覺得有少少係由將英國嘅文化引到嚟香港。當中我最喜愛係✨scotch蘇格蘭炸蛋香港真係好少地方有得食,今次呢度食到嘅蘇格蘭炸蛋同係英國嘅相比,感覺冇咁油膩,唔會食完之後飽到食唔到其他嘢。流心蛋黃做得好出色,切開蛋黃流出嚟,配以墊下面嘅薯蓉食,別具風味。包住雞蛋外層嘅豬肉,脂肪唔會好高,整體嚟講隻蛋香而不膩,脆而不油. ✨芝士通心粉呢個菜式唔知道屬於美國定係英國, 但係相信餐廳都作出咗改良,睇落啲芝士好似好creamy,食落其實唔會好飽滯。芝士味濃厚,但係唔會好鹹;通心粉煮過之後

Scotch egg

✨芝士通心粉
呢個菜式唔知道屬於美國定係英國, 但係相信餐廳都作出咗改良,睇落啲芝士好似好creamy,食落其實唔會好飽滯。芝士味濃厚,但係唔會好鹹;通心粉煮過之後仍然彈牙,配上面嗰兩片脆麵包,唔似一般餐廳選用蒜蓉包,佢呢個麵包多咗一陣香草味,而且烘得更脆。
✨慢煮豬肋骨
豬肋骨上枱我哋都仲好驚訝,半份嘅份量有五條咁多!而且配以幾大量嘅薯條,加埋沙律菜同埋粟米,成個感覺有少少墨西哥風情。豬肋骨肉質軟淋,切開就已經離骨,相當入味。燒烤味直沖裏面嘅肉,至於薯條,相信係用薯仔手切到每一條形狀一樣扁長,香脆內軟。
餐廳位處荷李活道,晚上嘅時候,當古董鋪都閂咗門就會比較寧靜,但係附近嘅酒吧亦都依然有外國人喺度把酒暢談。
諗一諗,其實要做一件自己鍾意嘅事情,係要幾大嘅勇氣,加油!
2019-03-17
Scotch egg