2018-04-14
約了靚女食飯,靚女遲到是常識吧,所以去了中華書局睇了一陣書,即時覺得自己好有書卷味。餐廳平日都有7-8成滿座,播著輕鬆的音樂,不過座位比較迫。我們點了個二人餐貪佢樣樣齊唔需要再諗食咩。先上來的法式龍蝦湯,有很香的烤蝦味,不過就唔見在龍蝦肉在湯內,質感都幾滑。小食點了炸魷魚圈,一隻有三隻,外層炸漿不會太厚,外脆內煙韌。其中一款主菜是黑松露帆立貝意大利飯,意大利飯有幾濃郁的忌廉味,飯有點煙韌,裏面有些蘑菇,帆立貝只有一粒,不過有點過熟,比較鞋。香煎石斑配黑松露汁,石斑外皮煎得很靚,不會煎燶,雪白的魚肉吸引,肉質嫩腍,而且無骨,配上一些連皮焗的薯角、西蘭花及沙律等,薯仔又腍又夠味。我們二人都是雪糕怪,所以甜品緊係揀左movenpick雪糕啦,出面食都幾貴下餐廳真係揼本。最後餐茶的凍mocha朱古力味香濃,而且不會太甜,整體確實不錯。