2011-01-09
今日下午去重慶大廈買咖哩香料,順道去左 Paul Lafayet 食甜品,之後去左 Roll . 我平時愛整野食,見到roll有frozen yogurt,又有蛋卷,所以順道去試試. 客人好少(今天係星期六),一入去就買到大杯($32).這是我第一次食Frozen Yogurt, 帶住期待的心情. 不過最後係失望既. 真係要小心認真d看食評. 要讚既係,個女收銀好私文,服務態度好,至於旁邊的兩位女既,就在談天,不在狀態,並無對顧客作出歡迎或產品介紹..唔好既方面:第一,佢設計好有問題,佢上面個banner 係介紹蛋卷,macaron,beverage,但無 Frozen Yogurt,個Frozen Yogurt就係用櫃枱上張粉紅色單張介紹. 正因為如此,我唔知有水果揀 (太趕,在openrice只看了評分及幾個食評,印象唔深) ,topping果邊一點指示都無. 這我都有責任,但哪有人不將Frozen Yogurt放在上面的banner上的? 顧客入來當然看最觸目的banner,正如你去KFC,麥記,第一時間係看個大Menu. 明顯不是以客人為先,站在客人的角度去思考.唔計這因素來
唔好既方面:
唔計這因素來評. 我叫左原味,不過D topping不多,成本極低,而且不吸引,我加左granola後就唔知要加咩,最後揀左朱古力脆卷. 第一口咬去,唔錯. 有乳酪味,但奶味不濃. granola應該係自製的,只有脆,不香. 明顯佢係用左糖漿來整既. 其實只要你在網上搜尋granola就知不合格. Brownie我無揀,但你上網搜尋Brownie後先揀.
最大的敗筆係送green tea mochi. 好多人會覺得好抵,其實係相反. green tea mochi不煙韌,明顯係自製的,即係用糯米粉加水,再加綠茶粉整,你都可以整,用微波爐都得. 綠茶味極淡,但糯米粉果浸味就好唔舒服(你可以留意下),食到最後,差d食唔晒. green tea mochi要有點煙韌才有意思,而且綠茶粉不能省,否則糯米粉d粉味會好難頂. 其實糯米粉牌子係有講究既,但這不在此談. 我試左green tea mochi就知整甜品果位係新手.
所以蛋卷我無買,太細了太貴了(平時我有整). 我寧願去甜品專門店或米芝蓮d店買名師作品,唔會唔抵,因為名師作品不會咁細. 無論用甚麼料都無可能咁貴.
其實Frozen Yogurt的利潤好高,佢地賣埋蛋卷及macaron明顯想要人出多d錢,但從佢地既設計來睇,Frozen Yogurt變左唔係重點,蛋卷及macaron才係賣點,由佢個店名Roll就知,但問題是Frozen Yogurt,topping 少,不比其他店突出,蛋卷及macaron又不及名師出品. 對於我個人來講係一個局,做生意係要賺錢,但要以客為本.
所以結論係: 如果你想試Frozen Yogurt,你應該去其他多口味,多topping的店試;
如果你想食蛋卷及macaron則去名店試.
如果你想試晒全港的Frozen yogurt,咁你就要來試.