2016-12-16 91 瀏覽
呀滔滔話打邊爐最緊要個爐。我估大部分人同我一樣都會覺得最緊要係啲料。料正就白水淥都好食。今晚啲料係正既。湯底都唔錯。只係隔黎枱個沙爹真心好香。香到我想夾塊牛過去淥!而今日用既係蟲草花雞湯同胡椒豬手。蟲草花雞滾左十幾廿分鐘就咁飲都幾好味。胡椒豬手就夠香但係唔辣。不過湯底黎講ok la。成枱牛魔王。一開爐就叫牛。唔洗諗一定係要個塔試一試邊款正啲。頂層係牛腩粒同胭脂粒(即係平時啲骰仔牛肉粒)。牛腩粒要煲廿分鐘。個湯有冇出到味就唔知。但係粒牛腩咬落肉味夠。唔柴皮。胭脂粒合理期望係更好。三四分鐘。咬落仲有肉汁噴射既。中間係牛脷同滑牛。牛脷爽身味濃。合格!底層兩碟要追加。咁梗係正野!特級手切肥牛。簡單直觀啲姐係頸脊。各人口味不同。有重口味朋友話佢唔係肥牛唔夠肥。我就覺得好夠。重點係夠平衡。有牛肉質感之餘唔會纖維粗。油分同肉味既比例。呢個係頸脊吸引既地方。爽脆金錢牛𦟌。呢個係亮點中既亮點。平常食牛𦟌好忐忑。因為一淥一縮細到搵唔返。一係食完就要搵牙簽因為啲筋位易攝牙。而安哥得既就梗係唔會係平時果啲。大𦟌位雙飛切法。唔係丁屎咁細塊會縮到唔知去左邊。同埋唔會太厚。令筋既纖維唔會太長。縮水程度冇咁勁。話唔縮

爽脆金錢牛𦟌。呢個係亮點中既亮點。平常食牛𦟌好忐忑。因為一淥一縮細到搵唔返。一係食完就要搵牙簽因為啲筋位易攝牙。而安哥得既就梗係唔會係平時果啲。大𦟌位雙飛切法。唔係丁屎咁細塊會縮到唔知去左邊。同埋唔會太厚。令筋既纖維唔會太長。縮水程度冇咁勁。話唔縮你都唔信啦係咪。同時因爲纖維短。冇咁易攝牙同會爽好多。爽脆金錢牛𦟌真係實至名歸!

真係不要再說了。叔叔北行鳥。好想要個沙爹湯再食多轉

• 爽脆金錢牛𦟌