2020-11-30
一入大門已經有靚嘅屏風,對入面用緊餐嘅客人嚟講,唔洗俾其他人望依個食相,感覺都自在啲!入座之後,都巧炒咁用咗屏風隔開咗兩枱人,感覺舒服好多~雖然餐廳地方唔算有好多枱,但仍安排咗我哋2個人坐4人枱,亦唔洗同人撘枱,疫情底下都係有返啲距離好~餐前小食嚟咗個合桃,相信係用糖炒過,甜甜哋好好味!另外都開咗壺菊花茶,希望食完可以清下油膩感覺。經理推界嘅是日靚湯,唔單止俾足料,飲得出絕對唔係味精湯!而且係啱啱燉起,上枱嘅時候仲熱辣辣!比較少認識龍脷葉,上網一查原來係潤肺佳品!牛柳粒係好好嘅開場:牛柳油脂分配平均,食落口就有一層油香。夾埋炒過嘅蒜片一齊食,個口感即刻變得豐富咗。對煮嘢食有少少認識就會知道,煮頭腩係好考功夫!今次呢個頭腩好有驚喜,魚應該係先用大火炒過,所以肉質煙韌有口感,連魚皮都係好有咬口,成件事唔會鬆散!重頭戲到了,首先誤會大了:呢碟菜係冇骨架!而且肉係燜得好淋,食落絕對唔會唔方便!食得出個腩肉真係本身肉質好,所以淋得嚟唔會肉質鬆散,加上個肉汁調得好適中仲帶少少甜味,屋企人大讚呢碟菜👍🏻Last but not least 菜係超級有鍋氣,因為上枱之前仲炒多幾下!而且專揀生菜膽所以特
入座之後,都巧炒咁用咗屏風隔開咗兩枱人,感覺舒服好多~
比較少認識龍脷葉,上網一查原來係潤肺佳品!
Last but not least 菜係超級有鍋氣,因為上枱之前仲炒多幾下!而且專揀生菜膽所以特別鮮甜嫩滑,加上蝦醬呢個做法真係好夾~
4餸1湯食到好滿足,食完餐飯都唔會有種好滯好油膩嘅感覺,下次可以再同屋企人嚟食!