2013-07-18 169 瀏覽
上回講到我無啦啦去咗The One嘅Habitu分店,點咗兩杯「頂級」自我分離咖啡之後,都諗住我呢一世人應該都唔會再去呢度食飯飲咖啡,點知最近有朋友邀我去又一城食飯,好揀唔揀就揀咗Habitu,結果……好滿意~~ 今次我要讚讚又一城呢間分店,員工好有禮貌,動作勤快,面對橫衝直撞嘅內地遊客仍然保持專業態度,以禮待人,非常抵讚;而食物亦令我大感驚喜。先講吓我最愛嘅咖啡。今次點咗杯Caramel Latte,咖啡面有一層燒得脆脆嘅焦糖,份量剛剛好,咖啡香、濃、滑,而且夠熱,做得非常有水準。本身我除咗係咖啡精一名,更加係Egg Benedict嘅diehard fans,基本上我每去一間餐廳都會先睇menu,睇佢有無提供Egg Benedict,如果有就一定會試。原因好簡單,Egg Benedict其實一啲都唔難整,但就係因為太簡單,所以更能睇出廚師風格用心同埋餐廳質素。好多時好多人見Egg Benedict太易整就會掉以輕心,做出味道只屬普通嘅貨式,而好食嘅Egg Benedict真係可遇不可求。既然呢度都有,我當然要試試。我點嘅係Smoked Salmon Egg Benedict,整體味
Caramel Latte
本身我除咗係咖啡精一名,更加係Egg Benedict嘅diehard fans,基本上我每去一間餐廳都會先睇menu,睇佢有無提供Egg Benedict,如果有就一定會試。原因好簡單,Egg Benedict其實一啲都唔難整,但就係因為太簡單,所以更能睇出廚師風格用心同埋餐廳質素。好多時好多人見Egg Benedict太易整就會掉以輕心,做出味道只屬普通嘅貨式,而好食嘅Egg Benedict真係可遇不可求。既然呢度都有,我當然要試試。我點嘅係Smoked Salmon Egg Benedict,整體味道不錯,而配菜-potato & salad都同樣出色,Holland sauce 做得唔錯,只可惜Egg Benedict配上生菜係敗北之處,佢哋完全唔夾,生菜味太搶而且太硬身,令整體味道同質感失去平衡,或者改配菠菜會好啲。
Smoked Salmon Egg Benedict
雖然係咁,我都對今餐非常滿意。做得好!(欲知前篇故事內容,請到The One 分店查過究竟)
Caramel Latte
Smoked Salmon Egg Benedict