2018-11-04
今日有個外國朋友嚟咗香港,我同幾個朋友做一個禮拜就book咗呢間龍麵館同佢食lunch,諗住啲外國人一定鍾意食呢啲中國菜!雖然我哋一早book咗枱,但係都要喺門口迫左10幾分鐘先入到去,咁大間餐廳reception得一個人兼且完全控制唔到啲人流,見到佢做嘢都覺得辛苦終於入到去坐啦,一路行過見到好多人都食緊龍蝦麵,個樣真係好吸引,一坐低仲俾呢包龍蝦濕紙巾吸引左添,都未有嘢食已經相機食先呀,我哋正打算點訊嘅時候,發現咗一個大問題,其實我哋坐正喺出菜位,無論我哋點舉手點叫都好,每一個侍應行過,就算佢哋明明望到我哋,都冇打算同我地落單,直接行咗去拎菜出去,真係激到好嬲呀,我諗我哋要舉高手舉左10分鐘,先有一個類似經理嘅女人黎幫我地點菜。見到啲賣相咁吸引,我哋當然忍唔住叫到成枱都係啦!上到枱嘅時候真係每個人都拎相機出嚟,因為啲賣相全部都好靚好精緻!特別係呢個龍蝦泡飯,真係成隻龍蝦係入面!但係當你擺到入口,真係失望到極點,我嘅形容係,成個湯同金寶字母湯係同一個味道,而朋友嘅形容係,麥當勞個龍蝦湯都好味過佢食咗咁多個餸都冇一個好味,不過點都唔夠呢個蟹粉灌湯餃失望,其實係灌湯餃來講佢價錢真係好貴,$8
食咗咁多個餸都冇一個好味,不過點都唔夠呢個蟹粉灌湯餃失望,其實係灌湯餃來講佢價錢真係好貴,$89一位,咁嘅價錢我係自然會有期望啦,點知食落去個皮仲硬過叮叮點心啲皮,未試過食一樣蟹粉嘅嘢係咁腥,連個湯都係腥架!
除咗上面啲餸之外,我哋仲叫咗半隻北京填鴨,終於有一樣餸係冇人彈㗎啦,喺北京填鴨來講其實味道都可以,佢亦都好細心分咗幾種食法,例如塊皮係點黃糖食啦,肉係包麵粉皮等等,侍應都好細心講解每一樣配菜係乜嘢嚟嘅,咁當然其實佢都唔係話好好食,莫講話鏞記喇,就算比較起北京樓來講我亦都絕對會揀北京樓嘅,只不過同上面嗰一炸點心比起上嚟,呢一味餸已經係成餐晏最好食㗎啦,而呢半隻鴨都要成$300 㗎
我哋最尾埋單係大約$3000,5個人食,中菜來講味道真係好差好差,呢個價錢真係冇可能比呢個味道客人,除咗係黎影相之外,真係冇其他原因會黎呢間餐廳食未試過係OpenRice比咁差嘅評語,可能因為佢個價錢真係太高,我認為值得需要有更好嘅質素比客人啦