2019-10-24
小時候,每個小朋友心目中都總有個喜歡既公仔角色,仲要喜歡既時間唔長,好快就會轉喜歡另一個公仔,其中B.duck就係我其中一隻曾經喜愛過既鴨仔,雖然喜愛既時間唔長,但依然都覺得佢得意可愛,最近發現到依間以B.duck做主題既點心店,係咁同男朋友講要搵日黎食,終於都抽到時間黎食啦!一入餐廳到處都充滿黃色佈置既鴨仔,心情都因為周圍既擺設裝修而即時變好左,坐低左就叫左壺香片,茶壺印有鴨仔圖案包括餐具都有,每張枱都有一隻鴨仔坐陣,配埋餐廳既環境影相打卡一流叫點心都係自己寫落單紙,由於我地唔太餓,所以一共叫左四款點心菜式招牌奶皇包超可愛既奶皇包熊貓造型,包面頭印左鴨仔圖案頭像,一出爐熱辣辣,食個時都要慢慢咬,軟熟饅頭外層,雖然內餡唔係流心餡,但食落帶好香既奶皇味,但我個人可能偏向流心餡,如果係就更加好了蝦餃皇蝦餃外層一樣有鴨仔既圖案,但就係可食用既透明紙,估唔到有驚喜,蝦餃皮夠薄帶少少煙韌,蝦肉餡料都幾多,食得出新鮮,鮮蝦味強烈,必點之一叉燒拉布腸粉全晚最鍾意就係依個叉燒腸,腸粉外皮如名拉得晶瑩透薄,透到係隱約睇得到叉燒內餡,淋上豉油後拌食聽係滋味十足,腸粉順滑到唔洗點咀嚼就可以呑入口,好好味芥末
招牌奶皇包
蝦餃皇
叉燒拉布腸粉
芥末脆芋手撕雞
沙律冷盤菜式咁,本身有蘿蔔絲、青瓜絲、炸芋條同雞絲用左芥末醬拌匀,面頭加左芝麻,食落好清新帶芝麻香,當中既炸芋條亦增加左脆香口感,軟脆並存,唔錯呢
整體食物味道都唔錯,有賣相有質素,價錢屬中價位,不過黎食點心又可以影相打卡都可以接受