餐廳: 潮庭 (新都會廣場)
資訊:

餐廳: 潮庭 (新都會廣場)
資訊:

2017-02-19 10309 瀏覽
新嘅一年,最大嘅喜訊莫過於有新生命嘅誕生,仲要係老友嘅BB出世。所以朝早就約晒大家一齊去探佢同啊嫂,仲有BB。咁去之前梗係要醫肚同埋傾下買咩去探佢地好。見呢度裝修完就過黎睇下質素有無變先。由排隊攞籌到入座,足足一個鐘。估唔到咁旺場,明明之前唔是咁的。一坐低,照舊送上一碟腌菜。味道依然好食,雲耳,青瓜,咸菜都腌得啱啱好,咸甜酸平衡。係一道出色嘅開胃菜。之後其他點心陸續上枱,馬拉糕是飲茶必點的,因為微甜嘅鬆軟蒸糕,係本人至愛。燒賣千篇一律係正常茶樓水準,無甚特別。反而係呢個香芋飽,芋頭餡香,滑,甜。算係水準之作。蝦餃皮薄,入口彈牙。香煎粉粿,入面嘅韮菜餡依然香濃,調味恰到好處。但油煎差左少少,太油淋淋了。奶皇煎堆仔。炸得香口不油膩,不過個餡就甜左啲了,一粒已覺''流''。最後再點左碟香滑腸粉,呢個已經係老友之間嘅共識,如果有人仲未食飽嘅就會點呢樣呢度嘅腸粉唔知點解,一條已經令人滿足的了,可能佢夠普通、平凡。臨埋單前我地幾個都走開左令侍應姐姐以為我地已結帳離開,並開始執枱。點知見誤會左就送上幾杯功夫茶,話係送嘅。其實係我地令佢搞錯嘅,我地唔好意思就真。
反而係呢個香芋飽,芋頭餡香,滑,甜。算係水準之作。
蝦餃皮薄,入口彈牙。
2017-02-19
60 分鐘 (堂食)
$110 (早餐)