2018-01-15
紅磡9號水產開了差不多半年, 但見個勢似乎唔係咁聚人流, 或者係PR做得唔夠積極同店內欠缺一間比較有話題的店, 引致店內人流少, 望落場面自然比較冷清! 不過呢D都係佢地自己想辦法架啦! 裡面唯一一間的海鮮酒家,夾住福臨門嘅旗號進駐, 同場內的海鮮檔位泊住上能否剎出血路唔清楚,不過食海觧就太過花費了飲茶則可以試下嘅! 又睇下用料會唔會出色一點!酒樓場內灰色牆身帶點工業味道, 電視屏幕上流播住一些香港海岸港口影像算係跟餐廳主題咁啦! 同一般酒樓只會播住新聞店或者某店員喜好的劇集唔一樣囉, 茶位呢度收$12/位, 沒有任何花生之類的東西拿過來, 這樣亦是跟其他酒樓唔一樣的地方,午市點心只係做比較大路款式, 大多在40蚊樓上, 似乎貴精不貴多, 還有少部份點心係只在星期六日及公眾假期供應, 呢次叫咗假期限定嘅黃沙豬潤腸粉$48 豬潤用黃酒浸過即使經過蒸氣,一定程度上酒精氣化後酒的香氣仍然留下很多, 豬潤蒸至剛熟唔嚡口不過亦未係最剛剛熟那種踩界的熟度, 另一個我們叫咗嘅腸粉係竹笙雜箘腸$42 餡料的雜箘帶出咬口而竹笙則同時令咬口中有爽脆口感, 腸粉皮的粉漿亦做得合乎標準, 晶瑩鮮蝦餃$48 入
午市點心只係做比較大路款式, 大多在40蚊樓上, 似乎貴精不貴多, 還有少部份點心係只在星期六日及公眾假期供應, 呢次叫咗假期限定嘅黃沙豬潤腸粉$48 豬潤用黃酒浸過即使經過蒸氣,一定程度上酒精氣化後酒的香氣仍然留下很多, 豬潤蒸至剛熟唔嚡口不過亦未係最剛剛熟那種踩界的熟度, 另一個我們叫咗嘅腸粉係竹笙雜箘腸$42 餡料的雜箘帶出咬口而竹笙則同時令咬口中有爽脆口感, 腸粉皮的粉漿亦做得合乎標準, 晶瑩鮮蝦餃$48 入口那一刻登時腦內閃過一個形容詞:Comfort food! 感覺係好耐無食到咁感覺到海蝦味的蝦餃啦! 沒什麼調味粉嘅痕跡, 值得一讚的蝦餃縱使價位係頂級但質素亦是頂級有足四粒無話可說!
胡椒牛肉餅$38 三小件, 食第一啖的確係胡椒同牛肉味在口腔內爆發出來, 但從第二口開始牛肉味敗下來了, 到最後一口只剩下黑胡椒味了, 牛肉碎只係咬到但再感覺唔到了!蠔皇义燒飽 $33三小個, 义燒切得比較碎同簿再混合一個比較上杰身嘅蠔油獻汁相對地义燒似隱沒在蠔皇汁內,飽皮就ok啦! 沙爹金錢肚$40 成碟都係厚身金錢肚口感還有少少趙口同味少辣, 沙嗲味Ok 夠香,好味抵食, 田園炸春卷同安南咸水角都係$33 炸色稍稍上火咗dd, 春卷餡係齋唔用海鮮或者肉只是植物都好味, 咸水角夠咸香, 表皮底下那層不會太厚所以餡料充足,
蛋黃千層糕$35係一件"中"size切開四小粒"痳雀"般千層糕, 唔太甜係潮流, 咸蛋黃夠濕潤口感,不過一口size就係有點貴囉!
服務方面: 一般係OK 有笑容同時亦比較上做到一眼關七, 上星期六眼見最多客人時有8-9成滿,但見佢地都可以輕鬆應對, 而整個場地計可能客最多,營業額較突出都理應係呢間囉!