友人K在星期日早上到來一起驅車到屯門海天花園,大槪十一點到達現場, 店有三層, 就咁睇同市區的食肆比較幾大間下, 還有一面向海, 陽光透過落地玻璃窗映照入內, 相當美麗的一天, 這裡茗茶每位十元, 芥醬每位四元, 唔算太貴但企係中價線上,當天試了:海天燒賣 $25 四粒, $6.25/粒, 以一粒價錢計算其實幾抵食喎! 上面擺上一片飽螺片, 都好過放那些橙色的人造蟹籽呀, 因為其實那些蟹籽本來並不是我們的傳統食物,而且本應生食的橙色蟹籽將它蒸至半生不熟的慘白色, 每次見到那賣相都覺得挺怪的,是否換片甘荀片好d呢!大家都係橙色喎!蔥花炸兩腸 $23 呢個好失望,因為中心條炸兩好唔似樣, 質地係唔脆且硬,似係唔識做炸兩的人做出來似的,蝦多士 $48四件,$12/件咪話唔貴, 這個是特意點給友人K食的, 因為之前星期五友人K在另一間食肆想叫但食唔到, 沒有什麼太花巧的賣相, 炸得很乾身蝦膠亦很有鮮味, 蝦膠底還放了點炒過的雜菜肉碎之類算係有點特色了,MAYO當然只係即用貨色, 麵包雖然有吸油啦!菠蘿义燒盞(中)$20 /3件, 呢個都OK喎! 因為新鮮焗出來的,菠蘿皮好脆口配合牛油水撻底,熱
當天試了:
菠蘿义燒盞(中)$20 /3件, 呢個都OK喎! 因為新鮮焗出來的,菠蘿皮好脆口配合牛油水撻底,熱量超晒標就一定的了每人一件剛剛好, 多一件只會增添罪惡感,
鮮沙薑雞腳 $48/5隻, 味道幾好起碼個青蔥絲正合我們一班愛食草的,雞腳是新鮮貨, 但沙薑醬內落的雞粉之類的調味料就相當之夠味,
安蝦咸水角(中)$20 /3件, 三件的炸色都平均又是新鮮炸起, 炸皮沒有特別厚, 香脆可口
上湯鮮竹卷(中)$20 /3件, 呢個最失敗在鮮竹卷入面d餡料, 只有一舊瘦豬肉餅同些荀絲, 當然嚡口夾無味啦, 不如用些菜蔬絲加些木耳絲之類的做素吧, 效果會更好喎,
鮮蝦韮菜餃 $24//3件,呢個無論皮同餡都同樣出色,尤其是這裡所有蝦的點心蝦肉用料上乘,可能同環境有關啦,
燒賣皇
沙薑雞腳
上湯鮮竹卷
鮮蝦韮菜餃
2013-07-21
15 分鐘 (堂食)
燒賣皇
蝦多士