餐廳: 真味鮮廚
資訊:

2021-10-17 1242 瀏覽
員工之間冇溝通,超級混亂!早幾日已經一早book咗今晚6:00(食第一輪晚上6:00-8:00,即8:00前要交枱)4位。因為打電話去訂位嘅時候,問定佢地有冇阿拉斯加長腳蟹,職員話有好多隻,hold定一隻比我,仲話可以自己去魚缸揀添!一心諗住媽媽生日,可以氹下媽媽開心!所以5:55已經入坐,差唔多係酒樓頭幾張枱嘅客。侍應話可以走去魚缸揀長腳蟹,初初話叫我地就甘去魚缺邊,同同事講幾多號枱就得。點知後來我同爸爸去都爸爸去到魚缺位,又話要帶枱卡,我又行返去拿。我爸爸一直企係魚缸邊等、之後有幾個客走過黎魚缺邊企喺我哋隔離,但好搞笑,洒家個員工一直係魚缺度捉左三隻長腳蟹,各放落三個桶就走咗去。完全冇理會我哋!我唯有問收銀職員(收銀櫃檯正正對住魚缺)係咪喺度等?收銀員工話「會叫同事出黎,企係度等得架啦!」當等左陣個職員真係返來,但佢冇問排隊次序,比三個客打左我地尖,遇到啲幾個打尖嘅無品客,心情當然唔開心,雖然我亦嘗試同其中一個客講「我哋嚟先」但係個亞叔扮晒嘢,話自己第一個來到,完全係講大話,員工當然唔會理,我哋亦唔想同人爭、已經啞忍!成個安排真係好失當!最後嗰幾個打尖客揀完一隻又唔啱,又要揀過,來
員工之間冇溝通,超級混亂!

最後嗰幾個打尖客揀完一隻又唔啱,又要揀過,來來去去,起碼搞咗15分鐘。最後我哋唔使3分鐘,揀左隻6斤6嘅長腳蟹後,諗住希望一切順利吧!

點知…我哋已經食晒之前叫嘅餸,冇嘢食,只係等隻蟹出埸…….一直見住隔離同後面枱遲過我哋入坐、當然後過我哋揀蟹(又係叫長腳蟹),重要食完走埋。我哋追咗幾次,職員話我哋隻蟹好大隻,個爐唔夠位,叫我哋等多15分鐘,一定有!

之後我地眼見陸陸續續嘅長腳蟹喺傳菜車推出來,喺我哋身邊經過,一直期望係我哋㗎啦掛,但係每次都係失望而回!唔講笑,起碼近十隻長腳蟹、冇一隻係我哋嘅!

期間,我哋發現側邊枱有兩枱客都投訴緊,一枱係打邊爐,佢哋個爐一直唔work, 員工知道後,又冇咗件事,冇幫佢哋跟進。佢哋等咗超過半個鐘,食物已經喺晒枱面,但係冇得打邊爐!

另一台,又係叫咗嘅嘢好耐未嚟,客人問員工攞醬汁,員工答冇呢個醬汁。之後聽到客人話,上次來食咪就係有呢個醬。

因為一直冇嘢食,四個人呆等又八卦完其他枱嘅投訴之後,職員之前說好15分鐘嘅蟹完全冇動靜,已經20幾分鐘啦,心諗, 已經7:30 ,隻蟹又唔知幾時先來,8:00點樣可以交枱呢?追又追過,嬲又嬲過,我哋唯有放棄,決定埋單走人!其實我哋叫左個南瓜菜煲,如果佢哋有心留客人,應該先出咗厘個餸等我哋食住等。

母親大人嘅生日飯食到一肚氣!而且酒樓啲藉口話隻蟹太大,實在係太funny. 中間因為一直等等等太無聊所以我哋又留意到,有個男經理,完全係唔做嘢,好卸膊嗰啲!有兩個女職員,做到上氣唔接下氣!

呢間野,一定冇下次!!!上個月爸媽試過來飲茶,等咗45分鐘先至有第二碟點心到,中間追果經理又話冇漏單,之後再追又話係漏咗單!諗住俾多次機會佢哋,試吓晚餐會唔會好啲,點知都係衰咗!
2021-10-16
慶祝紀念