2022-08-17
與朋友相約聚舊,朋友知我心意鍾意吃辣特登約我此食店食川湘菜。入到食店感覺幾優雅,而且帶有中國特色的裝飾,滲透古典美。茶杯幾靚!餐單上有唔同風味選擇,有渝風篇、花湘篇、泡椒篇、乾鍋篇、水煮篇、酸菜篇等,似乎就算係「辣」都可以有唔同嘅烹調方法,確實很吸引。檸檬泡椒鳳爪~呢一個係小食類別,見到呢個菜名就估到辣辣地又帶點酸酸地。我都忍唔住用手攞嚟食,鳳爪肉實不稔,食下一隻、食下又一隻,滋味。橋邊陳麻婆豆腐~平時係其他餐館都有食麻婆豆腐,而呢碟麻婆豆腐喺辣還帶香同麻。豆腐幼滑,絕對係伴飯佳品。張飛牛肉何謂張飛牛肉?原來是其“表面墨黑內心紅亮”就似張飛,味道方面,食落有點似牛肉乾的韌度,而肉上面已有一些香料,食落帶少少咸香也有少少辣,適合用來佐酒。還有些紅蘿蔔絲、青瓜絲、芫茜、蒜頭,可以連牛肉一齊放入口,口感層次很豐富。担担麵~麵身幼細,面上鋪有肉碎同葱花,湯頭不算辣,唔想食飯可以食麵也不錯。桂花杞子冰粉~有趣的一道甜品,每粒冰粉都咁晶瑩通透,就好似水晶咁一閃一閃,口感似黑色嘅涼粉,加上一啲黑糖槳,好味喎。呢餐川湘風味唔錯,「辣」得有心思。
入到食店感覺幾優雅,而且帶有中國特色的裝飾,滲透古典美。
茶杯幾靚!
張飛牛肉
呢餐川湘風味唔錯,「辣」得有心思。