2016-01-30
近期成日見到Black as Chocolate嘅post,剩係睇佢簡簡單單的一個朱古力蛋糕,再加埋一個簡單的黑盒加條絲帶,唔知點解硬係覺得好神秘好吸引。雖然唔知係台灣唔知邊個明人開設的,但明星效應向來對我起唔到咩作用,最緊要係好食,見佢喺九龍城都有分店,就一於試下咩料先。 就喺九龍城街市再行過一個街口嘅轉角位,黑色佈置櫥窗簡單內裡又帶點精緻。 有四種顏色絲帶任你配襯、另外又有匙羹或义比你揀。 我最後揀左個榛果朱古力蛋糕,帶住佢坐巴士隔住盒都聞到好香朱古力味。店員建議食前10分鐘拎出嚟解下凍先,呢個榛果朱古力蛋糕面層有點脆片,下面有三層蛋糕,中間都隔住濃濃嘅朱古力醬,睇落啲朱古力已經多到滿瀉,好似溶緊落嚟咁。好容易就切開到,因為蛋糕超鬆軟,朱古力只可溶喺喺口,不可以溶喺手,我已經忍不住要食啦。一口咬落去,朱古力真係好香滑好柔滑,朱古力醬滿佈喺面和中間,夾心中間除有朱古力外仲加有脆卜卜嘅脆米,個蛋糕真係好鬆軟呀。整體感覺好正,唔會太甜太膩,朱古力香中帶微苦、柔滑中帶軟熟,蛋糕軟中帶脆,喜歡食Nutella 朱古力醬的朋友一定超愛吃呢款蛋糕,雖然係貴左少少,但係朱古力迷必試 唯
好容易就切開到,因為蛋糕超鬆軟,朱古力只可溶喺喺口,不可以溶喺手,我已經忍不住要食啦。一口咬落去,朱古力真係好香滑好柔滑,朱古力醬滿佈喺面和中間,夾心中間除有朱古力外仲加有脆卜卜嘅脆米,個蛋糕真係好鬆軟呀。整體感覺好正,唔會太甜太膩,朱古力香中帶微苦、柔滑中帶軟熟,蛋糕軟中帶脆,喜歡食Nutella 朱古力醬的朋友一定超愛吃呢款蛋糕,雖然係貴左少少,但係朱古力迷必試 唯一美中不足就係個包裝只用一張硬卡紙墊底承托個蛋糕,冇嘢固定個蛋糕,我稍微拎斜左個盒,個蛋糕已經側埋一邊,蛋糕扁左啲,如果有嘢固定個蛋糕就會好啲。