3天前
近排無意中發現咗一間裝修簡約而帶點復古味道嘅重慶小吃店—【九園重慶小吃】。餐廳雖然地方唔算大,但每張桌都擺放得井井有條,幾有一種街頭小吃店嘅親切感。好耐都無食過酸辣嘢,Lunch Time 一於決定試試呢間!.MENU:..✨肉醬酸辣粉(中辣)一碗冒著熱氣嘅肉醬酸辣粉係今晚嘅頭炮,酸辣嘅香氣撲鼻而來。粉條彈牙而滑溜,吸滿咗湯底嘅精華,酸得嚟但又唔會好嗆喉,中辣嘅辣度適中,食到後勁微微滲出但唔會掩蓋味道。肉醬粒粒分明,鹹香味濃,絕對係一道喚醒味蕾嘅好選擇!✨紅燒牛肉飯紅燒牛肉飯係一道簡單而出色嘅家常菜。牛肉炆得軟腍,滲透咗紅燒汁嘅鹹香,加上重慶菜式嘅少少辣感,同時保留住牛肉嘅原汁原味,肉質軟稔而且唔柴。配埋一碗飽滿嘅白飯,每一口都係暖胃嘅幸福感~✨九園非遺醬肉包呢個醬肉包係「九園」嘅招牌之一,店主推介!皮薄餡靚,咬落去鬆軟而有嚼勁。內餡係用秘製醬汁醃製嘅豬肉,肉味濃郁帶點微甜,唔會過份油膩。每一口都充滿濃厚嘅重慶味道,令人忍唔住想再嚐多一個。✨黃金酥肉黃金酥肉外層炸得金黃酥脆,咬開之後肉質鮮嫩,鹹香味十足,完全唔覺得油膩。每一塊都炸得均勻,無論係作為前菜定係送飯都一樣好食!✨玫瑰冰粉食完
MENU: . .
✨肉醬酸辣粉(中辣)
一碗冒著熱氣嘅肉醬酸辣粉係今晚嘅頭炮,酸辣嘅香氣撲鼻而來。粉條彈牙而滑溜,吸滿咗湯底嘅精華,酸得嚟但又唔會好嗆喉,中辣嘅辣度適中,食到後勁微微滲出但唔會掩蓋味道。 肉醬粒粒分明,鹹香味濃,絕對係一道喚醒味蕾嘅好選擇! ✨紅燒牛肉飯 紅燒牛肉飯係一道簡單而出色嘅家常菜。牛肉炆得軟腍,滲透咗紅燒汁嘅鹹香,加上重慶菜式嘅少少辣感,同時保留住牛肉嘅原汁原味,肉質軟稔而且唔柴。配埋一碗飽滿嘅白飯,每一口都係暖胃嘅幸福感~ ✨九園非遺醬肉包
呢個醬肉包係「九園」嘅招牌之一,店主推介!皮薄餡靚,咬落去鬆軟而有嚼勁。內餡係用秘製醬汁醃製嘅豬肉,肉味濃郁帶點微甜,唔會過份油膩。 每一口都充滿濃厚嘅重慶味道,令人忍唔住想再嚐多一個。 ✨黃金酥肉
黃金酥肉外層炸得金黃酥脆,咬開之後肉質鮮嫩,鹹香味十足,完全唔覺得油膩。每一塊都炸得均勻,無論係作為前菜定係送飯都一樣好食! ✨玫瑰冰粉
食完咁多重口味嘅菜式,嚟一碗玫瑰冰粉真係畫龍點睛!冰粉晶瑩剔透,口感滑溜,加上玫瑰糖漿嘅甜香,令整體味道清新而唔膩。 上面鋪滿咗細細粒嘅提子乾、花生碎同山楂碎,每啖都係清涼而豐富嘅層次感,係一道完美嘅結尾 甜品。 整體價錢實惠,環境輕鬆,想嚐嚐重慶風味,都係一個好選擇。經過將軍澳想食酸辣菜式,多個選擇我會諗起「九園」嘅重慶風情!