今日慶祝生日但係想食得Casual D🎂一直收藏咗呢間法式小餐館🇫🇷位於堅尼地城比較寧靜嘅一區裝潢好Retro有種法式的氣氛🤪菜式都係比較傳統同地道水準不錯好滿意👍🏻特別係甜品都幾有亮點🤩特別慶祝生日服務都好體貼好加分🩷係個Date Night好選擇⭐️ House Made Duck Rilette 🦆鴨肉絲輕輕用香蔥調味配上多士🥯鹹香嘅口味都幾開胃☺️⭐️ Razor Clams 🐚蟶子用香料輕輕快炒🔥鑊氣恰到好處而且肉質新鮮💥口味稍嫌過濃比較偏港式🥹⭐️ Duck Leg Confit, Duck Fat Potatoes 🍗暫時食過最Impressive既油封鴨腿😛一切開酥脆嘅外皮底下帶浸浸油香😚一絲絲嘅鴨肉帶鴨香但係唔會好似臘鴨咁乾憎憎😜 配上鴨油煮過嘅薯仔好邪惡呀🥔⭐️ Bouillabaisse 🥘海鮮嘅份量滿足🌊而且入邊有蝦青口同蟹魚食入口都係鮮甜既🦐可惜湯底口味偏鹹而且太過杰身🙂‍↕️以呢個價錢嚟講少少失望⭐️ Madeleines with Chocolate Ice Cream 🍰半焦脆嘅外殼咬入去嘅口感係鬆軟🥳食得出係真材實料嘅技巧❤️朋友略嫌偏脆但我覺得啱啱好⭐️ Grand
House Made Duck Rilette
Bouillabaisse
⭐️ Bouillabaisse 🥘
Grand Marnier Souffle
⭐️ Grand Marnier Souffle 🥃
價位稍嫌有少少高但係覺得值回票價🧡技巧做到好好嘅鬆軟同輕盈感☁️配上絲絲嘅橙酒香🍊食完兩個甜品都唔會膩
⭐️ Domaine de la Jobeline Macon Village, Chardonnay 🥂
好易入口帶有適當嘅葡萄香🍇但係坦白講以呢個價位嚟講唔算特別Impressive🤨
House Made Duck Rilette
Razor Clams
Bouillabaisse
Grand Marnier Souffle
  • Domaine de la Jobeline Macon Village
  • Chardonnay
  • Duck Leg Confit