2019-04-13 2891 瀏覽
從HKU地鐵站B2出口出嚟,直行轉左再轉左就到呢間咁特別嘅談風:vs:再說。話佢特別,唔止係因為食物特別,餐廳裝修、風格都十分別樹一格。一行入去係一層擺咗好多商品嘅位置,行落一層先到餐廳。走復古路線,周圍都有啲好大隻嘅中文字,雖然唔知咩意思🤭有舞台setting,因為餐廳不定時會請啲歌手嚟唱下歌,有興趣嘅可以去佢哋ig睇更多~依啲種種都比人感受到餐廳非常用心:)嘢食都十分特別,而且每上一道菜侍應都會介紹下,等你真係知道自己食緊乜嘢,very impressive 👍🏽Bread一開始上個免費嘅麵包先,呢個係餐廳自家製嘅包,上面鋪咗燕麥片,側邊配嘅係蜂蜜牛油。個包好硬lol,但味道好好,配上甜甜地嘅牛油係一種新試嘅配搭,不錯👍🏽燒南瓜 Roast Pumpkin ($122)- quinoa, chestnut, green apple wakame chips南瓜係用日本南瓜,好甜,整得好淋👍🏽藜麥入面混入栗子,增加口感。脆片係用昆布同青蘋果打碎再風乾,酸酸地好開胃~分量好大,雖然係前菜,但一啲鍾意食沙律當正餐嘅人士都可以當呢個係主菜,好有飽足感。自製甘筍短意粉 Homemade Gn
一行入去係一層擺咗好多商品嘅位置,行落一層先到餐廳。
走復古路線,周圍都有啲好大隻嘅中文字,雖然唔知咩意思🤭
依啲種種都比人感受到餐廳非常用心:)

Bread
Bread
燒南瓜
燒南瓜 Roast Pumpkin ($122)
南瓜係用日本南瓜,好甜,整得好淋👍🏽
藜麥入面混入栗子,增加口感。
脆片係用昆布同青蘋果打碎再風乾,酸酸地好開胃~
自製甘筍短意粉
自製甘筍短意粉 Homemade Gnocchetti ($138)
- cumin corn, onsen egg, edamame, carrot butter sauce
配搭好新鮮,自製嘅意粉,配上孜然粟米、溫泉蛋、枝豆,口感好豐富!
好鍾意呢個!
牙買加辣雞翼
牙買加辣雞翼 Jerk Chicken Wing ($78)
呢個都好鍾意!!
雞翼用黑白胡椒同香茅醃咗兩至三日,非常入味。
味道偏辣,我同朋友唔係好食得辣,但都覺得好爽,食完一舊又一舊。
側邊配咗薄荷西瓜沙律,辣得制可以食舊甜甜地嘅西瓜解解辣!
又係十分新鮮同特別嘅配搭!👍🏽
白兔糖奶凍
白兔糖奶凍 White Rabbit Panna Cotta ($84)
- homemade strawberry sorbet, butterfly pea
見好多人食呢個,我哋都叫咗嚟試下,的確冇令我哋失望!
奶凍質地幾滑,帶點白兔糖味。
配上自家製嘅士多啤梨雪葩同蝶豆花啫喱,好match嘅配搭,外觀上都好靚😆

從裝修、擺設、營運手法、食物選材、烹調方法、員工態度等等任何角度都見到餐廳嘅用心,好抵讚。
同埋價錢睇落唔算平,但睇返餐廳擺咗落去嘅心機就會知道絕對抵。
值得更多人認識👍🏽

menu: