2016-03-31
上次同朋友黎試過alma覺得係唔錯既選擇,今日就同屋企人黎試下葡國菜。一叫完野食就上麵包,麵包仲保持剛剛出爐既溫度,而且口感非常鬆軟,我都忍唔住點曬成盒牛油呀!首先頭盤叫左個葡式肉腸煎蛋,食既時候將簡單同肉碎攪匀,食落去扳手既煎蛋加上烤至香脆既肉碎,口感層次豐富之餘亦非常香口,直頭一個人可以食得曬成個呀!之後再叫左個炸馬介休薯球,上次試過覺得非常特別所以今次一定要再叫比屋企人試下。外面既脆漿非常薄,一咬落去表皮微脆,而裏面既馬介休拌薯蓉餡料質地非常厚身,非常足料,感覺好似食緊分量好多而比壓縮既炸薯球,非常推介比大家 我地仲叫左呢款非常特別既烤豬耳沙律,唔好以爲沙律係前菜所以分量會好少,呢款豬耳沙律分量多到驚人,出左豬耳亦伴以腌好既洋葱。食落去酸酸地有一股醋味,但唔會太濃烈刺鼻,而且豬耳煮到非常淋,不住不覺就會食曬成碗呀!main course 就叫左個葡式海鮮焗飯仲跟個薯條。一上菜已經覺得賣相非常吸引,上面既大蝦同青口非常新鮮,而且下面既飯煮到非常粘稠,好重番茄味,不過食得太多的話有d膩,一齊share就剛剛好啦~而佢個薯條亦都好好味,新鮮炸起仲熱辣辣,正 食葡國菜最後就梗係唔少
一叫完野食就上麵包,麵包仲保持剛剛出爐既溫度,而且口感非常鬆軟,我都忍唔住點曬成盒牛油呀! 首先頭盤叫左個葡式肉腸煎蛋,食既時候將簡單同肉碎攪匀,食落去扳手既煎蛋加上烤至香脆既肉碎,口感層次豐富之餘亦非常香口,直頭一個人可以食得曬成個呀! 之後再叫左個炸馬介休薯球,上次試過覺得非常特別所以今次一定要再叫比屋企人試下。外面既脆漿非常薄,一咬落去表皮微脆,而裏面既馬介休拌薯蓉餡料質地非常厚身,非常足料,感覺好似食緊分量好多而比壓縮既炸薯球,非常推介比大家 我地仲叫左呢款非常特別既烤豬耳沙律,唔好以爲沙律係前菜所以分量會好少,呢款豬耳沙律分量多到驚人,出左豬耳亦伴以腌好既洋葱。食落去酸酸地有一股醋味,但唔會太濃烈刺鼻,而且豬耳煮到非常淋,不住不覺就會食曬成碗呀! main course 就叫左個葡式海鮮焗飯仲跟個薯條。一上菜已經覺得賣相非常吸引,上面既大蝦同青口非常新鮮,而且下面既飯煮到非常粘稠,好重番茄味,不過食得太多的話有d膩,一齊share就剛剛好啦~ 而佢個薯條亦都好好味,新鮮炸起仲熱辣辣,正 食葡國菜最後就梗係唔少得葡撻啦!上次食完一直對佢念念不忘,不過一直未有機會行過個頭,今日終于食到啦哈哈!我覺得佢做得最出色既係外面既皮非常薄同香脆,而裏面既蛋醬微甜同烤至金黃,一咬落去感受到香脆外層加熱辣辣又綿滑既蛋,非常好味