2016-10-07
今日同朋友嚟食生日飯佢指定想食德國野 我就喺openrice搵左Schnee German Restaurant! 一嚟到就俾佢嘅裝修吸引左 窗邊嘅紅磚牆好有德國嘅感覺黎到德國餐廳 又點可以唔飲啤酒呢XD見到menu有幾款draft beer, 就請店員介紹一下~第1款是清啤,會比較澀、較苦第2款是黑麥啤~ 第3款是酒窖啤,下口會較純、較清第4款是麥啤~會有飽肚感啲,甜啲我地未試過酒窖啤,所以點來試試飲下去不苦,啖啖麥香味,分量很大,不錯另外,因為朋友不想飲酒,想飲椰子smoothie,但menu內只有含酒精的cocktail,同親切的店員提出後,竟然可以幫我地調製一杯無酒精的Pina Colada餐廳的待客態度非常值得稱讚椰奶味突出,混和酸酸甜甜的菠蘿汁,十分冰爽清涼!(右) 傳統匈牙利熟燉牛肉湯 $58十分香濃惹味,食到一粒粒香軟的牛肉!可以把烤得香脆的麵包沾湯來食海鮮蕃茄清湯 $68很多海鮮! 清湯除了有海鮮的鮮味,還有淡淡蕃茄香~ 清淡之選!燒德國豬腩仔配炸薯條 $188燒得極脆的外皮,一口咬下去,口感和脂肪和肉形成強烈對比。每一口都有肉汁滲出,齒頰留香新鮮炸得金黃的薯條
一嚟到就俾佢嘅裝修吸引左 窗邊嘅紅磚牆好有德國嘅感覺
第2款是黑麥啤~
第3款是酒窖啤,下口會較純、較清
第4款是麥啤~會有飽肚感啲,甜啲
我地未試過酒窖啤,所以點來試試
餐廳的待客態度非常值得稱讚
傳統匈牙利熟燉牛肉湯 & 海鮮蕃茄清湯
十分香濃惹味,食到一粒粒香軟的牛肉!
可以把烤得香脆的麵包沾湯來食
海鮮蕃茄清湯
燒德國豬腩仔配炸薯條
新鮮炸得金黃的薯條,薯味十足
低溫魷魚鮮蝦墨魚汁意大利飯
意大利飯口感煮得軟硬適中,海鮮量甚多,大蝦新鮮彈牙,魷魚有咬口,食完整個口都是黑色! 哈哈
食完主菜其實已經好飽,但見到這裡的雪糕是我最愛的movenpick就忍不住叫了一球!