2010-02-10
今次嘅生日飯,係食德國菜呀– King Ludwig Beerhall。阿 Sa Happy Birthday! 由於是星期六,所以只能 book到 6:00–8:00p.m.果轉 !入到去覺得裏面好靚,由其係個 corner,D 燈同鏡都好 antiquate,個 feel 就好似去咗外國嘅農莊食飯咁!可能佢哋用咗大量木材嘅關係;木枱、木櫈、木板地台同木櫃,連吊燈都有對鹿角,個感覺係咪好 raw呢?!雖然枱櫈都比較多,但唔算太迫硤,可能 D木櫃同中間嘅間格都有很多玻璃,所以唔會太焗束;唯ㄧ可惜係當晚餐晚飯開始時有 D 焗,不知是否人氣過剩,還是冷氣不夠呢? 那裏是有啤酒同 Wine供應的,但 Soft drink 種類唔多,如果想齋同朋友飲吓野傾偈都 Ok,因為佢哋有 happy hour嫁!原來佢哋夜 D 仲有隊 band 添!假日又有 lunch/Tea buffet添,好似係百幾蚊位,係open rice 講。或且,下次有機會試試。 我們 Order 了: 牛肝、芝士醬農夫包 2
我們 Order 了: 牛肝、芝士醬農夫包 2 份、脆皮燒豬肘、德國腸并盆、走地雞、
芝士蝴蝶粉 2 個、白汁蝦帶子配薯餅、鴨肉配薯餅(好似係紅梅汁)、啤酒及其他飲品等…
埋單HKD1,345,平均每人 HKD200幾。底唔底?!响尖沙咀區嚟講!Ok嗱!由于那天是朋
友 SaSa 的生日,Y 買了蛋糕去切,D waiter 都幾識攪氣氛,又唱生日歌、又送即影即有
相!不過放心,佢哋唔收切餅費嫁!如果夜 D 有 band果鎮,佢哋都會唱生日歌固喎!朋友
都去過食生日飯!
至于食物方面,朋友 Y 就覺得好鹹,我就大至上都覺得幾 OK!最令我喜出望外嘅
竟然係個走地雞!因為通常 D外國雞唔知點解肉地特別‘鞋’,由其係火雞,剩係得個大
字,又‘鞋’又冇雞味!今次隻雞雖然未至於嫩滑,但唔會好‘鞋’囉;而且仲好入味添,
可以encore!佢哋德國最出名嘅鹹豬手同腸都算有 D 水準,老實講豬手嚿骨真係幾大,但
D 皮好脆、豬手都幾好味!蝦!不過點解外國人 D燒豬雖然皮好脆,但係唔會好似我哋 D 乳
豬同燒肉咁;D 皮脆得嚟唔會咁乾嘅呢?!至于D 雜腸都幾好味!由其係白色嘅雞肉腸同好
大條嘅豬肉腸;但真係唔值$ 200幾蚊囉!(喂!老友貴咗 D 喎!)
仔仔同小朋友們就覺得個芝士蝴蝶粉好好味,由其係個汁,夠芝士味之餘又唔會太
鹹!(個汁咁好味、又‘傑傑’地咁,唔通加咗蛋黃?)反而,好多人叫嘅農夫飽,ㄧ般
嗱!外皮脆就夠脆嗱,但成$20 蚊隻值唔值呢?可能係貴在個牛肝醬掛!我就試唔倒嗱,仔
仔就話麻麻!而芝士醬 OK嗱!或許,你比嚿靚 D 嘅牛油,可能我會更讚!Why?因為我係
牛油精!(記得當年我去親柯士甸道間法角餐廳,梗係狂查佢哋D 牛油嘅!哇!諗起佢哋D
蒜蓉飽都覺得又香又正呀!)仲有佢哋嘅蘋果蓉+紅梅汁配鴨胸呢個組合都幾 fresh,連我
唔鐘意食蘋果蓉嘅人都覺得味道唔錯!
愛心提示:–
如果人少少,或且想食得抵 D 不如打去check吓佢哋仲有冇 lunch/Tea buffet!