2019-04-23 277 瀏覽
朋友話自從食過德國豬手,每隔一排都好想食一次豬手, 得知大埔有一間德國餐廳之後,就話想一齊去食了。德國豬手配酸菜及薯仔沙律-德國鹹豬手最重要係皮要夠脆,肉要夠爽口彈牙。 呢度既鹹豬手喺以上兩項都係屬於高水平而朋友同我都認為最出色之處,係脆皮並唔會隨時時間而變淋, 邊食邊傾計,大約都過了兩個鐘,烤過既豬皮依然仲係好脆口。德國餐廳除了鹹豬手,亦唔少得德國腸。 呢間餐廳有兩種德國香腸可以揀, 其中一款德國香腸拼盤有超長嘅德國腸,令到擺盤更為精美, 亦順理成章選擇咗呢一款。除了香腸嘅外貌之外,各款香腸嘅內容物都好唔一樣。有流心芝士的,亦有肉汁豐富的,即使一盤嘅香腸眾多,但都不會食厭,呢一方面的確值得一讚。至於燒排骨,雖然唔係德國最出名嘅菜式,不過係朋友食西餐時幾乎必點嘅食物嚟。 今次第一次見識到,原來豬肋骨嘅肉都可以好多。 由上菜嘅一刻,已經有種比起以前見過嘅豬肋骨都要更大,的確非常抵食。加上兩杯芝士奶蓋特飲 - 朱古力芝士奶蓋及蜂蜜綠茶芝士奶蓋,邊飲邊食,大快朵頤!

德國豬手配酸菜及薯仔沙律

德國香腸拼盤