2019-06-05 1495 瀏覽
當連鎖酒樓開到成行成市,食物製作工廠供應食材越來越普遍,香港人對於傳統嘅早點下午茶餐點嘅要求亦冇得再左揀右揀,有得食就已經覺得幾好,變得越來越冇所謂嘅時候,茶樓以外嘅點心店應運而生。呢間點心店開正喺大馬路,營業時間由8點到夜晚11點半,仲要冇落場,即係可以喺到飲早茶,食午餐或者下午茶,再唔係晚餐宵夜都可以來個一盎幾件!來過好多次,係佢哋嘅出品的確有保證,雖則鋪頭細細,對食物嘅出品要求毫不馬虎。基本款嘅點心都有齊,最緊要嘅其實應該係啲點心係咪熱辣辣出場,啲嘢食味道係咪正正常常,雖然好似好簡單,但問心,如今有幾多茶樓或點心店,真係做到晒?在此我只介紹兩款小女必點嘅兩款點心!每次比我哋嘅都係熱辣辣,出晒煙,一籠有三個,一面內一掃而空!看圖說話,啲奶黃因熱力,咬一啖就流晒出來,有時,一個真係唔夠喉㗎!鹹水角都係我飲茶一定要食嘅菜式,呢到嘅鹹水角好足料,都係熱辣辣上檯,唔會炸得乾身,層皮略脆但又韌韌啲,好好咬口,必食之選!呢款就比較特別啲,落咗燕麥,既有白糖糕嘅甜絲絲,又可以擁有健康嘅食物,如果對白糖糕情有獨鍾,呢款要試。提提你,呢個馬拉糕有啲杏仁,唔係每件都有,食到係你好彩。最後當然唔少得啲食

小心流沙包

在此我只介紹兩款小女必點嘅兩款點心!

家鄉鹹水角

燕麥白糖糕

原籠馬拉糕

提提你,呢個馬拉糕有啲杏仁,唔係每件都有,食到係你好彩。

金蒜蒸排骨

最後當然唔少得啲食肉獸嘅心頭好,蒸排骨有好多蒜,食完要kiss要諗清楚!

鮮蝦燒賣皇

不能錯過的燒賣,有好大粒嘅蝦,爽口又滿足。

仲有好多菜式不能一一盡錄,有興趣嘅朋友可以去試試。

口味指數:

服務指數: