2015-07-28
平時工作太辛苦,我通常都會買點甜的幫自己打打氣。星期五收工拖著疲倦的身軀打算回家,行行下突然被忌廉哥貓貓的樣子吸引,望一望招牌,原來係一間賣半熟蛋糕店,之前都有在其他地方見到佢,但未有機會試到。在櫥窗擺放了不同口味的溶心芝士蛋糕,朱古力,草莓,芒果等等,有啲已經賣晒。心諗應該唔錯但份量好似太大,但店員好禮貌咁介紹如果怕人少可以試下溶心卷蛋,是店中最新的出品,特製配方令卷蛋更香滑。卷蛋有三個口味,綠茶,芒果同草莓。綠茶控的我當然買了綠茶口味,店員仲好細心提醒食前响溫室擺10分,溶心效果更好。個包裝都用貓貓頭設計,可愛到唔捨得整開,送禮一啲都唔失禮。返到屋企食完飯就急不及待食呢個蛋糕la! 蛋糕卷得好好又好靚,長16cm 左右。好容易就可以好完整切開一片片。一切開高見到卷蛋中心有綠荼溶心,好似琉璃咁,未食已經好開心。食一個蛋糕面,係有質感的那種蛋糕,一樣好鬆軟但唔係一陣風就無嗰種!好香綠茶味!好!卷蛋的忌廉分為兩邊,一邊係白色原味,一邊係綠茶味。先嚐白色忌廉,係好輕好柔好滑,係高質嘅忌廉,一啲都唔漏。而綠茶嗰邊就似慕絲,好強綠茶味帶茶甘,最正當然係最中間嘅溶心,有兩者混合嘅perfect
,望一望招牌,原來係一間賣半熟蛋糕店,
食一個蛋糕面,係有質感的那種蛋糕,一樣好鬆軟但唔係一陣風就無嗰種!好香綠茶味!好!卷蛋的忌廉分為兩邊,一邊係白色原味,一邊係綠茶味。先嚐白色忌廉,係好輕好柔好滑,係高質嘅忌廉,一啲都唔漏。而綠茶嗰邊就似慕絲,好強綠茶味帶茶甘,最正當然係最中間嘅溶心,有兩者混合嘅perfect match效果,食完成個口腔仲有綠茶甘香!最重要呢個蛋糕甜度不太重,適合一家大細食。
爸爸媽媽都讚好味,三兩下就將成條蛋卷消滅了!相信好快就會去再試主打嘅芒果芝士溶心蛋糕了!