2023-07-09 302 瀏覽
川菜本來就係好過癮嘅食物,但係最怕就係只係食到辛辣嘅味道,或者一味得個麻,變成基本上食唔倒食材本身的味道。或者本身食材好好,都因為咁樣,俾麻辣嘅味道遮蓋左。見見面之前從來都未聽過,主要成日喺九龍城食泰菜,所以想轉下口味。咁啱見到就入左去。但係反而好有驚喜。諗住叫既都係基本嘅酸菜魚,涼拌三絲。同埋水煮牛肉,加上佢聽落比較特別嘅豆花底。其實做到一般水準就收貨。點知真係幾好味,叫左小辣,麻辣嘅味道調配得恰到好處。我地俾既評價,每一樣材料都係一個字,嫩。牛肉幼嫩,配上嫩滑,但唔容易散開嘅豆腐。魚片一樣係好嫩而且無骨。酸菜魚嘅湯底更加係辣得黎又清新。散發著陣陣嘅檸檬香。除咗見到兩三塊嘅檸檬,相信入邊亦都加左檸檬汁。我都飲左好幾啖。香港真係有好多唔高調但係又好味既小店。

香港真係有好多唔高調但係又好味既小店。