2019-10-23 113 瀏覽
想食餐鐵板燒好耐 但至六月開始香港發生左好多唔正常既事 開始變得幾陌生 連成為一個吃貨既心情都未必有🙈 所以拖左好耐一直冇食 今次趁朋友生日🎂 同朋友出銅鑼灣食鉄人旨花 來一場忘記煩惱既晚餐🥣叫咗個伊勢海老鉄板燒二人前 ($2288)內容望落幾豐富 有齊我同朋友大愛既和牛 仲有好多唔同款式既野 吸引到我地🤤沙律🥗作為前菜 特別之處係用上芥末酸汁同藜麥 配埋蔬菜🥬撈埋食 好開胃 而汁煮白鱈魚🐟 唔會話腥 以鐵板燒煎香鱈魚 外層好香脆 口感滑嫩又唔會話太乾 食埋底下既洋蔥絲就夠解膩 洋蔥絲剛好吸收着佢既汁 味道好好海膽汁煮龍蝦🦞 龍蝦肉爽口彈牙 海膽汁甜甜地 兩者既配合得好好 認真好食☺️白筍與甘藍 忌廉汁冇得輸🙌🏻 味道調校得岩岩好一咬落去白筍度 爽脆可口亦都有汁 幾特別成餐之中我最期待就係熊本A5和牛 雖然我本身去過熊本 不過對於熊本既和牛印象就唔太深🙈 今次難得有得食 師傅煎得十分之香亦都會問我地想幾成熟 配菜有蔬菜同蒜片 和牛入口即溶 帶好濃烈既肉味👍🏻 分量亦都唔算少一路食一路覺得自己好幸福❤️ 強烈既滿足感我地事前都擔心過食鐵板燒會唔夠飽 所以都有問過侍應夠唔夠食侍應話我哋兩個女仔
叫咗個伊勢海老鉄板燒二人前 ($2288)

我地事前都擔心過食鐵板燒會唔夠飽 所以都有問過侍應夠唔夠食侍應話我哋兩個女仔食那個炒飯其實已經夠☺️ 炒飯係配鵝肝有埋雞蛋同蔬菜粒🥬 咁樣既炒法並唔會覺得好膩同滯分量對我地來講就剛好 再多就太飽食唔到下一樣

清酒🍶雞湯 其實我唔算太鍾意飲清酒 一直都覺得清酒既味偏苦 而我係嗜甜 不過呢個湯就顛覆左我既想像 清酒配上雞湯既整法並唔太濃 味道幾易入口 清中帶甜😚

最後有雪葩做甜品 係我鐘意既柚子口味 好fresh 凍冰冰同頭先燒到慶烚烚正好係強烈既對比🆚