2009-03-01 27 瀏覽
星期六下午同女朋友仲諗緊食咩好既時候, 突然之間好想食泰國菜 @ Causeway Bay, 就 search 左呢間食通天既心.泰。未寫食評之前想讚下 d 侍應既 service, 態度很好。 講真呀, 我地作為 customers, 如果我地覺得 d 食肆都唔係有心 serve 我地既話, d 野食再好食都冇用。我地叫左 3 個菜, 先有軟殼蟹米紙卷, 未食之前仲以為入面係包檬粉, 原來唔係, 佢係包左芒果, 子薑 and 薄荷葉, 所以食落酸酸地, 軟殼蟹炸得很香脆, 米紙卷雖然厚左 dd, 但係好滑溜。再黎一客炭燒雞肉串, 哈, 佢係鐵籤上的 (仲以為佢會用竹籤), 所以唔怕 d 雞肉黐住曬 d 籤。串燒燒到岩岩好, 一上枱即係食得, 唔會熱到燙嘴, 仲有碟沙爹醬, 由於我比較鍾意食沙爹, 而且最鍾意佢係甜甜地, 唔辣的, 我直頭用埋剩個 d 黎撈飯。所指既飯係菠蘿海鮮炒飯, 又以為佢會用原隻菠蘿上 (3 次都估錯)。個飯除左用 XO 醬炒之外, 配料有蝦, 魷魚, 魚柳, 腰果, 肉鬆, 好似仲多過 d 飯咁, 真係一 d 都唔吝嗇。由於泰國菜都比較濃味, 到最後都係忍唔住叫

由於泰國菜都比較濃味, 到最後都係忍唔住叫左杯 mocktail (pineapple + lychee + cranberry)。wow, 勁酸, 飲完之後餐飯感覺上冇咁濟。

其實個度既環境幾適合情侶食飯的, 燈光比較暗 (所以 d 相都有 d 黑左既位 XD), 而且仲有一個角落位, 就好似一個露台仔咁 (我地就係坐個度)。下次一定再黎過!!!
軟殼蟹米紙卷
炭燒雞肉串