2015-07-21 672 瀏覽
食完個火鍋,想搵啲甜甜的滋潤下喉嚨,行下行下就被個門面吸引住!從窗外望入去好有雅緻溫暖嘅感覺!店員引領我和朋友上二樓坐,沿途的牆貼,掛畫,馬卡龍公主餅裝飾都充滿開心氣氛,好似每行一步都有新奇嘢睇,可以這小店花了不少心思。打開餐牌,主打有窩夫和門外有宣傳介紹的好靚好大個即造棉花糖堡慕絲。不過友人和我都太飽,又想試多幾樣甜品,唯有和窩夫無緣,叫了三樣其他甜品。先嚟一個綠茶慕絲。用木板上菜又幾得意,份量不太大,剛剛好一個人食。先嘗了囗雪糕,偏甜但幸好慕絲的茶味較濃質感輕身,中和了那甜膩,伴碟的蝴蝶餅也鬆化,不錯!另外點了個Baileys 酒香梳乎厘伴朱古力雪糕,雪糕口味可以轉換,有綠茶,曲奇等選擇。本身極愛酒味的我對這很有寄望,梳乎厘上桌時都有濃濃的蛋香飄來,但一放入囗,有少少怪苦味且過於濕潤,我較喜愛臨行時見到隔離檯的窩夫又大份個樣又好味,下次要預位再嚟!

名物-棉花糖堡

綠茶慕絲

另外點了個Baileys 酒香梳乎厘伴朱古力雪糕,雪糕口味可以轉換,有綠茶,曲奇等選擇。本身極愛酒味的我對這很有寄望,梳乎厘上桌時都有濃濃的蛋香飄來,但一放入囗,有少少怪苦味且過於濕潤,我較喜愛[一陣風]的感覺,這點就缺乏了,加分是杯中有玉米片,增加口感層次,可能下次點原味再試試!
Baileys 梳乎厘伴雪糕

臨行時見到隔離檯的窩夫又大份個樣又好味,下次要預位再嚟!

5 分鐘 (堂食)
綠茶慕絲