2023-06-04
Happy Friday, 一於揸車仔出去遠D食好西, 去到出名多美食既屯門紅橋, 發現成條街D食肆都未關門, 仲要勁多選擇, 經過一間叫嘆甜品既鋪頭, 俾門口貼住既「領養代替購買”」吸引 🤩原來係一間貓貓主題既甜品店, 鋪頭周圍都有隱形貓貓圖案🐈🐈一打開個MENU 除左傳統中式糖水, 仲有雪花冰, 窩夫, 乳酸飲品, 竟然仲有咸點 - 小食拼盤呀, 岩晒我地乜都想食既慾望!!兩個人叫左兩個甜品, 一杯乳酸飲品同埋一個小食拼盤焦糖脆脆花生醬甜奶鮮忌廉窩夫MENU有好幾款既窩夫都好想試, 最後揀左呢個焦糖脆脆花生醬̥超!好!食! 😋😋😋呢個窩夫係十級邪惡, 窩夫烘到少少脆, 食落去啖啖都有好香滑既花生醬, 再加埋少少煉奶, 呢個組合似食緊細個好鐘意食既街頭小吃 - 夾餅,窩夫入面仲夾左麻糬,面頭既曲奇味雪糕, 焦糖脆脆又有咬口, 係層次非常豐富既窩夫呀!! 呢個窩夫係令我下次再黎幫襯既原因呀, 下次要食其他款既窩夫̥😍😍❄️❄️華田飄雪❄️❄️🌨️🌨️呢排天氣熱到咁, 就算去到晚上都好悶熱, 食番個雪花冰就岩岩好, 呢個華田飄雪既「飄雪」係我好鐘意食既lotus 餅, 再有D爆谷O係側邊, 配埋雲呢拿雪
焦糖脆脆花生醬甜奶鮮忌廉窩夫
超!好!食! 😋😋😋
❄️❄️華田飄雪❄️❄️🌨️🌨️
呢排天氣熱到咁, 就算去到晚上都好悶熱, 食番個雪花冰就岩岩好, 呢個華田飄雪既「飄雪」係我好鐘意食既lotus 餅, 再有D爆谷O係側邊, 配埋雲呢拿雪糕, 不過食一陣之後爆谷會開始淋, 失去一D口感, 不過整體雪花冰既配料係好足夠, 唔會食到最後得番D冰, 而雪花冰本身都有牛奶味̥😋😋
🍟波波拼盤
拼盤有薯格, 花枝丸, 魚蛋同燒賣, 全部新鮮即炸, 食甜野食得太膩可以叫多個拼盤中和下, 小食都有好多款架, 但係兩個人真係食唔到咁多̥ 另外, 小食有得揀麻辣味, 同埋小店好有誠意會提供茄汁同埋泰式辣醬, 值得一讚̥👍🏻👍🏻
益力多乳酸
飲品對比食物相對普通, 味道偏啖, 但係可以中和味蕾, 而且價錢都好平😋
總結:
呢間甜品店好多食物都做得很出色, 賣相又非常吸引, 而且選擇都很多, 本身仲話食完糖水再出去掃街, 結果兩個人捧住肚行出餐廳, 四樣食物埋單係$187, 性價比係非常唔錯!