2018-09-13
放工約左男朋友去銅鑼灣睇戲,睇完戲去左Pho Metro食肚。鋪頭裝修設計簡潔舒服。特別牛肉湯河 - 配料有生牛河、腩片、牛丸、牛柏葉,每一碗Pho均附有一些配料,包括芽菜、青檸、九層塔及薄荷葉。牛湯顏色半透明,無乜油光,湯頭飲落清甜順口,幼身的河粉掛汁力強,口感好好。生牛肉脂肪比例剛剛好,好香嫩;牛丸腩片彈牙無渣。 蟹膏湯檬 - 聽講製作方法係將把鮮蟹盅碎,脫殼取肉取膏,再加洋蔥番茄熬煮至少3小時,難怪湯底味道咁鮮甜,蟹膏味濃郁。配料豐富:有蟹肉餅,豬肉、豆卜等。檬粉分量好多而且好索湯。 芒果紙米卷 - 包裹得層次分明,紙米卷外皮煙韌,內裡有新鮮芒果夾住沙律菜同埋肉碎,有點酸香甜味,配埋濃郁的醬汁,好開胃。 煎蝦餅 – 外脆內軟,唔會煎到好油,蝦肉夠鮮甜,肉質彈牙。炸春卷 – 外皮炸得好香脆,裡面餡料好豐富:有蘿蔔絲、粉絲同埋雲耳絲。 牛油果沙冰 – 好幼滑,唔會太甜,感覺好fresh。
煎蝦餅 – 外脆內軟,唔會煎到好油,蝦肉夠鮮甜,肉質彈牙。
牛油果沙冰 – 好幼滑,唔會太甜,感覺好fresh。